VRIJEME ZA ODMOR

Koliko mačke zapravo spavaju?

19.05.2015 u 15:31

Bionic
Reading

Ah te mačke. U stanju su zaspati uvijek, stalno i u svim mogućim i nemogućim pozama. Jeste li se ikada zapitali zašto mačke spavaju toliko puno i što se događa u njihovim glavama kad spavaju? Imaju li i one cikluse spavanja kao i ljudi?

Kako donosi Mačkarica, mačke mogu spavati čak 16 sati dnevno, a starije mačke još više vremena potroše na odmor – čak 20 sati dnevno. To spavanje rezultat je evolucije, prehrambenih navika i fiziologije. U divljini mačke moraju loviti kako bi jele, a lov, jurnjava i ubijanje plijena troši puno energije. Spavanje pomaže mačkama sačuvati energiju između obroka.

Od sveg vremena koje mačke provode spavajući oko tri četvrtine je ono što bismo mogli nazvati drijemanjem. U tom stanju mačke mogu dobiti dovoljno odmora, ali su još uvijek dovoljno na oprezu da se mogu probuditi u trenu. Možete primijetiti kada mačka lagano spava jer joj se uši trzaju i okreću prema zvukovima, a oči su malo otvorene. Čak i kad sjede uspravno, mačke mogu drijemati.

Preostala četvrtina u dnevnom broju sati koji mačka spava provede u dubokom snu, dok starija mačka može potrošiti oko 30 ili čak 40 posto vremena spavajući duboko.

Ostatak razloga mačje pospanosti možete pročitati na Mačkarici