IDENTITET PROSTORA

Kojim detaljima unijeti osobnost u dom?

Bionic
Reading

Stambeni prostor najčešće odražava stil života i ukuse svojih ukućana, a pogotovo onih koji imaju mogućnost urediti dom prema svojim željama. Oni drugi, u iznajmljenim stanovima ili kućama te unaprijed nametnutim okruženjima, pokušavaju detaljima unijeti osobnost i na taj način već definirani prostor približiti i prilagoditi svojim potrebama

'Duh mjesta', koji će odražavati stil života i stvarati atmosferu doma, kreira svaki pojedinac u svom stambenom okruženju, bez obzira na eventualnu suradnju ili stalnu uključenost stručnjaka u proces uređenja i opremanja. Detalji predstavljaju 'fine začine' koji će u konačnici dati karakter prostoru.

Igra detaljima može zahtijevati određeno predznanje kako se prostorno ne bi sukobili elementi izrazite umjetničke ili neke druge vrijednosti s onima kategoriziranim kao dio kiča. Osim toga, opterećenost prostora detaljima, kao i neprimjerena stilska raznolikost, mogu biti rješenja u kojima se od prevelikog broja različitih elemenata kvalitativno ne ističu oni koji bi doista trebali. Takve kombinacije primjerene su za one istančanog okusa, s pravom mjerom za odnos kvalitete i kvantitete, dok ostalima preporučujemo posavjetovati se sa stručnim osobama oko postava ili odabira samih detalja.

Identitet prostoru te sliku osobnosti dat će biblioteke integrirane u prostore dnevnog boravka, umjetničke slike i skulpture koje će stvarati galerijske ugođaje, suveniri s putovanja iz različitih dijelova zemlje i svijeta koji će prostor na osobit način činiti multikulturalnim, glazbeni instrumenti koji će svojom prisutnošću nijemo svjedočiti o glazbenim vrijednostima, predmeti vlastite izrade kojima pojedinci ispoljavaju svoje talente...

Identitet prostora može biti naglašen i detaljima koji će zauzimati samo manji dio prostora

Identitet prostora može biti naglašen i detaljima koji će zauzimati samo manji dio prostora, ali će svojim stilskim i dizajnerskim vrijednostima vizualno privlačiti pažnju. Detalje možete hrabro istaknuti već u ulaznom prostoru doma kako biste prikazali karakter i stil života ukućana. Osim dekorativnim predmetima, identitet se može naglasiti osobitim komadima namještaja koji svojim dizajnom dekoriraju prostor.

Primjena psihe
u ulaznom prostoru, dijelu boravka ili spavaće sobe, s izrazito dekorativnom, a ne nužno i upotrebnom funkcijom, bit će pravi odabir za mnoge domove. Kombinacija psihe u finoj klasičnoj izvedbi i dizajnu, s modernom foteljicom ili stolicom, stolnom lampom i eventualno skulpturom, upečatljiv je i neobičan detalj, prvenstveno zbog miješanja stilova koji u konačnici daju skladnu kompoziciju forme i primijenjenih materijala.

Komadi stilskog namještaja,
poput ukrasnih komoda, klupskih stolića, fotelja itd., integrirani u popularna minimalistička rješenja, isticat će se na kvalitativan način u prostoru te mu dati specifičnu osobnost koju nosi spoj starog i novog. Iako mnogi još uvijek nemaju hrabrosti za ovakve stilske igre, naglasit ćemo bitno: minimalizam uspješno koketira sa svim stilovima!

Osobito vrijedan detalj u prostoru mogu biti ogledala različitih veličina, oblika i okvira. Od jednostavnih geometrijskih do raskošnih pozlaćenih, ogledala sa svojim okvirima imaju značajnu ulogu u prostoru. Igre stilovima i oblicima su poželjne, a osobito efektne u ulaznom prostoru u koji se obično postavlja ogledalo za cijelu figuru.

Stojeće ili stolne lampe
, osim zadovoljavanja svjetlosnih potreba, mogu imati osobito dekorativnu ulogu te postati istaknuti detalj prostora. Osobiti dizajn, koji ističe dimenziju lampe, oblik, način izrade ili primijenjeni materijal, naglasit će je poput skulpture u prostoru. Položaj lampi možete jednostavno mijenjati te na taj način osvježavati prostor promjenama i stvarati različite svjetlosne efekte.

Identitet prostora snažno će istaknuti i cvjetni aranžmani, stolnjaci, ukrasne zdjele, tanjuri, svijećnjaci, dekorativni jastučići i mnoštvo drugih detalja. Budite umjereni u njihovoj primjeni da bi doista bili zapaženi te isticali željeni karakter prostora.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović Rolich i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.