SPAS U ZADNJI ČAS

Koje namirnice uvijek morate imati pri ruci?

04.02.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Ako vam se dogodi da niste stigli u dnevnu kupnju i brinete što ćete na brzinu spremiti za ručak, stanite tim problemima na kraj s obaveznim namirnicama koje ćete uvijek imati u smočnici

Izbjegavate brzu hranu i polukuhana jela, ali ipak vam se događa da tome morate pribjeći jer niste stigli do trgovine nakon posla? Magazin Real Simple nudi rješenje s namirnicama koje bi se uvijek trebale nalaziti u smočnici i spasiti vas u zadnji čas.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje

Aromatično maslinovo ulje ima mononezasićene kiseline i antioksidanse. Ekstra djevičansko maslinovo ulje sadrži i mnoge hranjive tvari, a ima i jači okus, jer je obrađeno bez visoke topline ili dodatnih kemikalija.

Ocat

Idealan je jer nema puno kalorija, a mnogim jelima daje bolji okus.

Ako nemate svježu tunu, poslužit će i konzervirana
Tuna u konzervi

Može dugo stajati pa je idealna za smočnicu i trenutke kada nemate pripremljen obrok. Sadrži proteine, vitamin D i masne kiseline omega-3, a za manje kalorija kupujte tunu koja nije konzervirana u ulju.

Rajčica u konzervi ili tetrapaku

Osim što je dobra za brze umake zbog fina okusa, dobra je za zdravlje zahvaljujući likopenu.

Zobene pahuljice

Zbog zdravih sastojaka, zobene pahuljice održavaju zdravu razinu kolesterola te čuvaju srce, a također su bogate vlaknima.

Integralna tjestenina

Zdravija je od klasične, jer sadrži tri puta više vlakana, a možete je servirati s bilo kojim jelom, kao i s običnom tjesteninom.

Smeđa riža

Smeđa riža zdravija je alternativa bijele, jer zadržava mekinje i klice, a one pak imaju obilje hranjivih tvari. Osim toga, smeđa riža ne sadrži pšenicu, što je odličan izbor za ljude koji moraju izbjegavati gluten.

Brašno od cjelovitih žitarica

Iako je malo kaloričnije od bijelog brašna, ima puno više proteina, kalcija i posebnih vlakana koja potiču probavu.

Quinoa

Iako se kuha poput žitarica, quinoa je zapravo zeljasta biljka. Budući da je kompletan protein, što znači da sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, osigurava puno energije i utažit će glad na isti način kao i meso, samo bez masti ili kolesterola.

Leća

Ova zdrava mahunarka skoro pa i nema masti, a prepuna je proteina i vlakana. Smeđa leća brzo je kuhana, a možete je dodati juhama, varivima i salatama.