MRAČNI PREDMET ŽELJE

Koja je to tajna veza između mačaka i kutija?

12.02.2015 u 15:42

Bionic
Reading

Utješite se, mačkoljupci! Vaša mačka možda ne pokazuje oduševljenje u blizini deluxe mega nove grebalice, ali postoji predmet koji će u svako doba dana izazvati interes. Radi se, naravno, o kutiji. Bilo kakvoj kutiji, stvarno. Velike kutije, male kutije, nepravilnog oblika – nije bitno. Stavite ih na pod, stolac ili policu za knjige i uživajte u prizorima koji slijede

Kako objasniti ovu čudnu privlačnost koju dlakavci osjećaju pri samoj blizini kutija? Kako piše Mačkarica, kao i mnoge druge stvarno čudne stvari koje mačke izvode, znanost nije u potpunosti riješila ovaj mačji misterij.

Očita je prednost koju pruža grabežljivcima – mačke su predatori koji napadaju iz zasjede i kutije su odlična skrovišta iz kojih mogu vrebati plijen (i povući se u njih).

Srećom, znanstvenici koji proučavaju mačje ponašanje i veterinari imaju još nekoliko zanimljivih objašnjenja, a kada pogledate sve dokaze, lako je moguće da mačka ne samo da voli kutije, već su joj prijeko potrebne.


Istraživanja, od kojih mnoga traju već više od 50 godina, ukazuju na činjenicu da se dlakavi mačji prijatelj osjeća sigurnije i udobnije u zatvorenim prostorima.

To je vjerojatno istina iz raznih razloga, ali za mačke u tim često stresnim situacijama, kutija ili pregrada (iako se već nalaze unutar zatvorenog prostora) može imati velik utjecaj na ponašanje i fiziologiju.

Etologinja Claudia Vinke sa Sveučilišta u Utrechtu jedna je od najnovijih istraživačica koja proučava razinu stresa u mačjim skloništima. Tijekom proučavanja mačaka u nizozemskom skloništu za životinje, Vinke je omogućila kutije za grupu novopridošlica, dok druga grupa nije dobila ništa.

Primijetila je značajnu razliku u razini stresa između mačaka koje su imale kutije i onih koje nisu. Ustvari, mačke koje su imale kutije puno su se brže navikle na novu okolinu, daleko su manje bile pod stresom otpočetka, a bile su više zainteresirane za interakciju s ljudima.

Članak u cijelosti pročitajte na Mačkarici