VRIJEDI PROBATI

Kardamom - mirisni začin koji potiče metabolizam

11.02.2015 u 07:07

Bionic
Reading

Jeste li znali da je kardamom treći najskuplji začin na svijetu nakon šafrana i vanilije? Saznajte sve o ovoj namirnici izuzetnih svojstava

Zanimljivo je da su ga upotrebljavali još stari Egipćani, Grci i Rimljani, a u Europu je došao iz Indije i Bliskog istoka.

Kardamom spada u porodicu đumbira, adanas je najprisutniji u indijskoj kuhinji. U Indiji ga stavljaju u čaj s mlijekom i u vruću čokoladu, a miješaju ga i s curryjem. No vrlo se brzo proširio po cijelom svijetu: Šveđani ga stavljaju u puding od jabuka, a Norvežani u hamburger i kobasice!

Odlično funkcionira s mesom, npr. s janjetinom, a ako pripremate rižu, ubacite nekoliko cijelih sjemenki kardamoma i dobit ćete sasvim novo jelo. Njime možete začiniti rižu basmati ili kolače od meda.

Na Bliskom istoku ga koriste za pripremu kolača i slastica te za razblaživanje okusa jake kave, a dodaje se i u čaj jer potiče probavu.

Kardamom se odlično sljubljuje i s voćem (npr. s kuhanim kruškama ili pečenim jabukama), a ako ga dodate samljevenog voćnoj salati, bit ćete oduševljeni bogatim okusom. Za najbolji okus kardamomovih sjemenki u slanim jelima, prvo ih popržite. Dakle, komuške treba prvo otvoriti i izvaditi sjemenke, zagrijati tavu, staviti u nju sjemenke i prepržiti ih.

Osim što je izvrstan začin u kulinarstvu, kardamom je bogat ljekovitim svojstvima i ima široku primjenu: ekstrakt kardamoma sadrži hlapive komponente koje pomažu kod loše probave te potiču metabolizam.


Zahvaljujući tome, može ublažiti problem nadutosti, žgaravicu i pojačati apetit, a prstohvat kardamoma može pomoći u sprečavanju mučnine i povraćanja. Smatra se i diuretikom te je vrlo koristan za probleme urinarnog trakta, čisti bubrege od kalcija i uree te na taj način može pomoći pri gubitku težine. Kardamom može smanjiti krvni tlak i ukloniti toksine iz organizma.

U ajurvedskoj medicini koristi se za liječenje astme jer potiče cirkulaciju krvi u plućima. Općenito ljekovito djeluje na različite respiratorne alergije

Eterično ulje kardamoma često se koristi u masaži za opuštanje mišića, pomaže kod ublažavanja simptoma upaljenih živaca, bolova u leđima i smanjenje stresa