sve o pravilnoj njezi lica

Kakva je uopće razlika između seruma, dnevne i noćne kreme? Odgovore nam je dala farmaceutkinja Anita Galić

07.04.2018 u 15:19

Bionic
Reading

Pravilna i redovita njega lica iznimno je važna, no mnogi zaboravljaju na nju. Kako treba izgledati rutina njege kože lica, kako odabrati kremu ovisno o tipu kože, zbog čega je podjednako važno koristiti dnevnu i noćnu kremu, koja je razlika između kreme i seruma te kako postići zdrav izgled kože, upitali smo farmaceutkinju Anitu Galić, predsjednicu Sekcije za kozmetologiju i dermatofarmaciju Hrvatskog farmaceutskog društva

Kako bi trebala izgledati dnevna rutina njege lica?

Temeljita njega lica podjednako je važna za sve dobne skupine, a što prije naučimo pravilno se brinuti o koži, ona će nam duže na tome biti zahvalna. U intervjuu koji je Anita Galić nedavno dala za tportal upozorili smo vas na to kako je bore, ukoliko se ne tretiraju u mladosti, s godinama teže otkloniti. Pojava sitnih bora na licu zapravo je prvi znak dehidracije kože. Upravo je zato redovita hidratacija ključna kada govorimo o njezi lica.

'Ujutro, nakon što lice očistite micelarnom otopinom ili rinse-off čistačima, poprskajte lice termalnom vodom i nanesite hidratantni serum koji će 'zaključati' hidratantne sastojke u koži, a potom nanesite odabranu dnevnu kremu s UVA/B faktorom ili make-up s UVA/B faktorom. Prije spavanja obavezno uklonite šminku micelarnom otopinom ili odabranim čistačem te stavite antioksidativni, vitaminski ili depigmentirajući serum, a potom noćnu kremu', poručuje farmaceutkinja Anita Galić.

Mag. pharm. Anita Galić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Zašto je važno koristiti preparate s UVA i UVB zaštitom?

Pravilna zaštita od sunca suvremeni je preduvjet za zdravu i lijepu kožu. Danas znamo da koža izložena jakom suncu i solariju puno brže stari te ima veće šanse za razvoj raka. Koža uistinu pamti i sve što danas oku nije vidljivo, poput hiperpigmentacija, bora ili ispucanih kapilara, te će nas sasvim sigurno neugodno iznenaditi za nekoliko godina ukoliko ju ne štitimo od UVA/UVB zračenja, čak i u zimskim danima.

'Nastojite da vam dnevna krema ili barem puder imaju fotozaštitu i to minimalno faktor 30. Današnja tehnologija uistinu je učinila takve proizvode estetski privlačnima i dostupnima u varijantama od dnevnih krema, preko abeceda-kozmetike (BB, CC, DD kreme), pa sve do mineralnih kompaktnih pudera. Ultraljubičasto zračenje već je desetljećima klasificirano kao jedan od humanih kancerogenih čimbenika i primarni faktor razvoja tumora kože. Ipak, većina ljudi još uvijek se štiti od sunca isključivo u ljetnim danima. Preparati sa zaštitnim faktorom djeluju antioksidativno na nastanak štetnih slobodnih radikala te eventualno mogu sadržavati aktivne sastojke ili tzv. enzime za obnovu koji će stimulirati obnavljanje fotooštećenja na DNA', objašnjava farmaceutkinja.

Koliko često je potrebno koristiti piling?

Svako toliko lice biste trebali počastiti pilingom jer njime skidamo sloj odumrlih stanica koji sprečava disanje kože te otežava hidrataciju i apsorpciju hranjivih tvari u nju. Farmaceutkinja ističe kako bi kožu trebalo temeljito očistiti pilingom dva do tri puta tjedno, a najbolja opcija su oni enzimski s papainom, bromelainom i fitinskom kiselinom.

Iako u drogerijama i ljekarnama možete kupiti gotove pilinge, jednako ih tako možete napraviti kod kuće. Isprobajte i mirisne pilinge za svaki tip kože ili piling za tijelo prema receptu holivudske glumice Priyanke Chopre.

'Neki suvremeni dermokozmetički pripravci nadahnuti su narodnom medicinom, poput maski od zobi, a danas je ekstrakt zobi (betaglukan, avenantradmidi) jedan od najistraživanijih aktivnih sastojaka pedijatrijske dermokozmetike. Naše bake su osvježavale lica bobicama grožđa, a danas se toliko toga publiciralo o resveratrolu u hidrataciji i fotostarenju kože. Kleopatra se kupala u magarećem mlijeku, a danas su probiotici i mliječna kiselina među najpopularnijim sastojcima. Također, pakunzi s medom i maslinovim uljem odavno su poznati za njegu kose. Uvijek se možete poslužiti i nekim sastojcima iz kuhinje, no recepture uvijek provjerite sa stručnjakom jer nikada ne znate gdje je granica ljudske mašte. Osobno obožavam koloidnu zob i koristim je već godinama kao prvu pomoć kod pedijatrijskih osipa za djecu, vodenih kozica ili opeklina', otkriva Galić.

Koju kremu za lice odabrati, ovisno o tipu kože?

Proslavljena američka dermatologinja, dr. Leslie Baumann donijela je novi, revolucionarni sustav određivanja 16 tipova kože dobivenih na temelju četiriju parametara: masna koža sklona pojačanom izlučivanju sebuma/nemasna koža, pigmentacija/bez pigmentacije, naborana/bez bora, osjetljivost/neosjetljivost kože.

'Kada odgovorite na ova četiri pitanja, puno lakše ćete znati kako po deklaraciji odabrati svoj proizvod ako se već ne posavjetujete sa stručnjakom. U idealnom slučaju, svi smo mi jedinstveni tipovi kože, no ova podjela na 16 tipova puno je preciznija od uobičajene na suhu, masnu i mješovitu kožu. Uz to što trebate paziti da dnevna krema ima zaštitni faktor, ukoliko je koža osjetljivija, potražite mineralne UV filtre (cinkov oksid ili titanov dioksid), a ako je normalna i otpornija, slobodno se odvažite na uobičajene kemijske filtre', sugerira farmaceutkinja, dodajući kako je najbolje mjesto za kupnju kozmetičkih preparata ljekarna jer osim što se ondje prodaju provjereni proizvodi, uvijek možete zatražiti pomoć stručnjaka koji će vam znati objasniti kakav proizvod je najpogodniji za vaš tip kože.

Zašto je važno koristiti i dnevnu i noćnu kremu?

Dobro znana pošalica 'kao da krema zna je li noć ili dan' dobila je protuodgovor. Znanost o kronobiologiji kože opravdava tvrdnju kako je uistinu važno koristiti dnevnu kremu danju, a noćnu kremu noću.

'Mnoge funkcije kože ponašaju se u skladu s cirkadijalnim ritmom, što bi značilo da prolaze kroz specifične promjene tijekom 24 sata. Proliferacija stanica kože varira u rasponima, različitim i do 30 puta tijekom 24 sata, s maksimalnom brzinom eksfolijacije oko ponoći, a najmanjom u podne. U praksi bi to značilo da je eksfolijativne tretmane (uklanjanje mrtvih stanica kože) najbolje raditi tijekom noći, s obzirom na to da će tada biti osiguran maksimalan učinak. Cirkadijalni kronobiološki ritmovi pridonose dnevno-noćnim razlikama u blistavosti, teksturi, tonusu i cjelokupnom izgledu kože. Tijekom noći nema potrebe koristiti kremu s UVA/UVB zaštitom koju ima dnevna krema, a zasigurno nećete tijekom dana koristiti kremu s eksfolirajućim sastojcima jer se nikako ne smije nanositi tijekom izlaganja suncu', objašnjava Galić.

Koja je razlika između seruma i kreme za lice?

Mnogi zanemaruju važnost korištenja seruma ili uopće ne znaju razliku između seruma i kreme, pa smo farmaceutkinju Anitu Galić zamolili da nam objasni u čemu je razlika te zašto je toliko važno koristiti oba preparata.

'Serum je kao 'kozmetički lijek', ima puno više koncentracije aktivnih sastojaka, vrlo često kapsuliranih i s postupnim otpuštanjem, te je moj savjet uvijek prvo koristiti serum, a nakon nekoliko minuta nanijeti kremu. To je kao da ste uzeli lijek, a potom popili čašu vode. Samostalna primjena seruma nakon nekog vremena neće osigurati koži dovoljne količine hidratacije i emolijentne njege koju ima dnevna ili noćna krema', tvrdi farmaceutkinja, sugerirajući kako je za zdrav i lijep izgled kože zbog toga poželjno u svojoj kozmetičkoj torbici uvijek imati i serum i kremu.