UBOJITA ROBA

Kako vas truje vlastita odjeća?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 20.01.2012 12:47
  • Objavljeno 20.01.2012 u 12:47
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Pamuk umočen u formaldehid, otrovne boje koje izazivaju alergije, opasni nonilfenol etoksilati, kancerogeni ftalati u sintetici – sve su to bio-kumulativne kemikalije u odjeći koja vas mogu trovati

Iako je formaldehid najčešće povezan s čuvanjem organa, zabrinjava činjenica da mnogi veliki lanci odjeće također koristite formaldehid kako bi njihova odjeća imala svjež, neizgužvan izgled te kako bi spriječili da se uplijesni tijekom transporta.

Proizvođači odjeće u Velikoj Britaniji ne moraju deklarirati korištenje kemijskih preparata na etiketama. I unatoč tome što su testovi na Novom Zelandu otkrili da je razina formaldehida u nekim markama odjeće koja se izvozi iz Kine i do 900 puta veća od propisane sigurnosne granice, slična testiranja nisu provedena u Velikoj Britaniji.

Formaldehid, bezbojni plin, više je puta bio povezan sa slučajevima iritacija kože i alergijskim reakcijama. Štoviše, ta je kemikalija klasificirana kao ljudski karcenogen po standardima Međunarodne agencije za istraživanje raka.

No formaldehid u odjeći nije jedina vaša briga. U kolovozu je prošle godine Greenpeace objavio studiju naslovljenu 'Prljavo rublje 2' u kojoj se navodi kako su tragovi otrovnih kemikalija, posebno nonilfenol etoksilata (NPE), otkriveni u proizvodima 14 velikih proizvođača odjeće.

NPE se obično koristi u tekstilnoj industriji u deterdžentima. Njihova je upotreba ograničena u cijeloj Europi, ali budući da je većina velikih marki proizvedenih u inozemstvu gdje takvi propisi ne postoje, takvu odjeću još uvijek imate priliku kupiti i nositi.

Neki stručnjaci vjeruju da, čak i u niskim razinama, ti toksini predstavljaju prijetnju za okoliš i ljudsko zdravlje, a neki ih povezuju i s određenim vrstama karcinoma.

'Te su kemikalije opasne kad dođu u dodir s vodom', kaže Dominik Thompson iz Greenpeacea. 'Riječ je o bio-kumulativnim tvarima, što znači da se nakupljaju u tijelu, stoga u potpunosti ne znamo kakve posljedice mogu izazvati.' Dr. Brian Clement, koautor knjige 'Ubojita odjeća' (Killer Clothes), tvrdi kako je tijekom posljednjih 60 godina došlo do značajnog povećanja zdravstvenih problema koji mogu biti povezani s nošenjem sintetike.

Kaže kako sintetička odjeća sadržava toksine koji su klasificirani kao kancerogeni prema standardima američke Agencije za zaštitu okoliša. I trikloroetilen koji često koristi tekstilna industrija klasificiran je kao kancerogen.

'Ti su toksini povezani s dermatitisom, alergijskim reakcijama, a postoje istraživanja da mogu doprinijeti neplodnosti', kaže dr. Clement.

Elizabeth Salter Green, direktorica udruge CHEM Trust, upozorava na ftalate koji se koriste kako bi plastika bila fleksibilnija i elastična. 'Ftalati, koji su povezani s hormonskim poremećajima, kao što su smanjenje muških spermija, nalaze se u brojnim odjevnim predmetima koji na sebi imaju plastične logotipe. Osjetite li plastičan miris novih cipela, morate znati da su puni ftalata', kaže Salter Green.

'I tkanine tretirane brominiranim retardantima plamena (BFR) koji se često koriste u noćnoj odjeći za djecu također zabrinjavaju.' 

Neke poznate marke odjeće, svjesne problema, najavile su kako planiraju uklanjanje opasnih kemikalija iz svojih proizvoda najkasnije do 2020. godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!