PRIPAZITE!

Kako uštedjeti pri uređenju stana

Bionic
Reading

Imati kvalitetan, funkcionalan i ukusno uređen stan, uz prihvatljive troškove preuređenja, želja je svih koji se odluče na taj veliki korak. Iz raznih razloga, najčešće financijskih, to nije uvijek lako postići

Kako biste uštedjeli pri opremanju i uređenju stana, potrebno je napraviti nekoliko osnovnih koraka prije samog početka radova. Najvažnije je točno znati što želite. U kvalitetnoj analizi prostornih mogućnosti pomoći će vam stručnjaci – arhitekti i dizajneri, a u manjim zahvatima to možete učiniti i sami.

Dobro proučite različite verzije tlocrtnih rješenja i odaberite najkvalitetniju za vaš način života. Greške na papiru se puno lakše ispravljaju od onih već izvedenih, stoga provedite što više vremena analizirajući nacrte kako biste bili sigurni da ste odabrali ono pravo. Na ovaj način ćete izgubiti nešto više vremena, ali ćete sigurno uštedjeti novac, jer nećete morati plaćati još i popravak grešaka.

Nakon što ste definirali potrebe, pristupite prikupljanju ponuda za uređenje i opremanje stana ili kuće. Ovo je vrlo važan korak iz više razloga. O odabranoj tvrtki će ovisiti cijena, kvaliteta i rok izvedbe radova ili dostave. Obaveze je najbolje regulirati ugovorom, pogotovo ako se radi o izvedbi obrtničkih radova.

Ako se dogovara po sistemu 'ključ u ruke', ugovor treba biti vrlo precizno sastavljen kako ne bi bilo nikakvih nejasnoća oko opsega radova koji se trebaju izvesti. Svaka tvrtka treba dati garanciju za svoj rad, tako da trošak sanacije eventualnih grešaka i nepravilnosti snosi isključivo izvođač radova.

Prikupljene ponude usporedite po svim stavkama – vrsti ponuđenih materijala i uređaja, roku za izvođenje, načinu dostave jer se često dogodi da odabrana najjeftinija ponuda bude u konačnici najskuplja, jer nije sadržavala sve stavke koje će izvođač na kraju naplatiti.

Za sve ugradbene elemente te različite uređaje, prije kupovine provjerite dostupnost servisa za popravak i mogućnosti nabave rezervnih dijelova, kako ne biste došli u situaciju da zbog bezazlenog kvara morate kupovati novi uređaj. Osim toga, dobro pročitajte upute za upotrebu i održavanje, jer se često zbog nepridržavanja istih skraćuje rok trajanja. To će vam ponovo povećati troškove zbog plaćanja popravaka ili čak kupovine novih uređaja ili opreme.

Pri odabiru elemenata za uređenje stana odaberite obavezno one srednje, više ili visoke kvalitete, ovisno o financijskim mogućnostima. Obzirom da se stambeni prostor uvijek uređuje za višegodišnju upotrebu, potrebno je razmišljati o roku trajanja i kvaliteti odabranih materijala. To se također odnosi na elemente koji se ugrađuju u zidove ili podove kao što su instalacije ili izolacije, čiji popravak možete izvesti isključivo razbijanjem podova ili zidova, a to za sobom povlači i izvođenje ostalih radova poput keramičarskih, parketarskih, soboslikarskih i dodatno povećanje troškova.

Kada se radi o odabranom dizajnu namještaja i opreme te praćenju trendova, predlažemo da ih slijedite kroz pojedine komade namještaja ili detalje. Na taj ćete način jednostavno i jeftino uvijek biti u trendu. Praćenje trendova u uređenju stambenog prostora dovest će vas u situaciju da svake tri do četiri godine poželite mijenjati namještaj, što većini ljudi nije dostupno iz financijskih razloga. Osim toga, unesite dio vlastitog stila u uređenje i tako ćete uvijek biti u trendu

Važno je naglasiti da rješavanju stambenih problema i uređenju prostora treba pristupiti detaljno i temeljito. Improvizirana rješenja predstavljaju financijsko opterećenje, a prolaznog su karaktera. Nepromišljeni potezi i kupnje su najčešće najskuplji, jer se pokažu kao loša rješenja, koja treba zamijeniti kvalitetnijima. Svoj ćete novac najbolje iskoristiti odabirom kvalitetnih rješenja, tvrtki za izvođenje radova i materijala koji će jamčiti kvalitetu i rok trajanja za što duži period.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, Monike Galović Dumendžić, mag.ing.arh. i Izabele Galović Ninić, mag.ing.arh., koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr