ANTI-AGE STRATEGIJA

Kako uspješno prikriti znakove starenja oko očiju

29.03.2023 u 17:36

Bionic
Reading

Što smo stariji, naše se lice mijenja, a prvi znakovi starenja vidljivi su najprije na području oko očiju. Ne brinite, jer vizažisti imaju nekoliko dobrih trikova za to da bar privremeno vratite vrijeme unatrag

Kapci koji se spuštaju dolje? Sve vidljivije bore oko očiju? Podočnjaci? Sve to s godinama postaje itekako vidljivije, osobito na osjetljivom području oko očiju, no uz pomoć nekoliko trikova uspješno ćete prikriti prve znakove starenja na licu.

Kako objašnjava dr. Alicia Merino, dermatologinja i estetska kirurginja, spušteni su kapci također dio neizbježnog procesa starenja.

Riječ je o očima sa spuštenim ili vrlo izraženim kapcima koji imaju višak kože, što je jedan od najčešćih problema kod žena, uz tzv. bore u obliku vranina stopala oko očiju, zbog čega izgledamo umornije, a time i starije.

  • +9
Sharon Stone Izvor: Profimedia / Autor: MEDIAPUNCH / SHUTTERSTOCK EDITORIAL / PROFIMEDIA/ / FATI SADOU/ABACAPRESS.COM / SHUTTERSTOCK EDITORIAL / PROFIMEDIA/ / INSTAR IMAGES / PROFIMEDIA

Ako ste u potrazi za vrhunskim sredstvom za tretiranje spuštenih kapaka, to su proizvodi s tzv. DMAE-om, čija je glavna funkcija poboljšati elastičnost i čvrstoću kože. Riječ je o vrlo maloj molekuli koja povećava proizvodnju dinamičnih pokreta u muskulaturi. S godinama je važno stimulirati mišić jer, kako starimo, on se prestaje kontrahirati. Također, spušteni kapci trebaju puno hidratacije.

'Uvijek preporučujem proizvode za područje oko očiju bogate hijaluronskom kiselinom. Oni su esencijalna osnova. Ne podižu kapak, ali zdravo i dobro hidratizirano tkivo pada manje nego ono koje nije takvo. Konkretno, Remescar vrlo dobro djeluje na podizanje i brisanje vrećica i bora', kaže dr. Merino.

Stručnjaci savjetuju da je dobro već u ranim 20-ima hidratizirati područje oko očiju da bi se izbjegli podočnjaci, vrećice ispod njih i spušteni kapci.

Znate li kako se nanose takvi proizvodi? Yaiza Conde iz Laboratorios Filorga preporučuje nanošenje proizvoda prstima oko cijele konture, a zatim izvođenje ovih pet pokreta:

Zaglađujući pokret: napravite vodoravne krugove u obliku osmice oko očiju.

Vranina stopala: stavite kažiprst i srednji prst u oblik slova V i klizite njima od središta kapaka do vrha stopala te odatle prema sljepoočnici.

Spušteni kapci: podignite gornje kapke rastežući kažiprstom i srednjim prstom prema gore.

Između obrva: kliznite kažiprstom i srednjim prstom u okomito slovo V između obrva i hrpta nosa prema gore kako biste opustili mišić. Morate se zaustaviti prije čela kako biste izbjegli stvaranje bora.

Podočnjaci: radite lagane pokrete pritiskujući u području podočnjaka.

Evo još nekoliko beauty trikova:

Spušteni kapci mogu postati prošlost uz tzv. tehniku šminkanja cut crease za njihovo podizanje. Cilj je stvoriti 'novi' kapak uz pomoć make upa, a da biste to postigli, morate označiti nabor ili boru koja dijeli ovo područje tamnim tonom. To je 'granica' koja će ići od jedne strane oka do druge i koju će trebati izblendati kistom. Središnje područje kapka će i dalje biti slobodno za nanošenje svjetlije sjene i postizanje lifting efekta.

Kod ovakvog make upa mora se uzeti u obzir osvjetljenje na području ispod obrve da se pogled ne bi 'zatvorio'.

Odaberite npr. tamno sjenilo, nanesite svjetlije sjenilo ispod i ne zaboravite podignuti kutove očiju kvalitetnom olovkom za oči te maskarom koja podiže trepavice i daje više volumena da biste otvorili pogled ili osvijetlili područje suznog kanala svjetlijim sjenilom.

Naravno, uvijek se možete, ako želite, odlučiti i za sve popularnije zahvate, čemu u prilog govori i podatak Španjolskog društva za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku kirurgiju o tome da je tzv. blefaroplastika, operacija podizanja kapaka, treća najpopularnija estetska operacija u Španjolskoj, iza liposukcije i abdominoplastike.

Više od 30.000 Španjolaca godišnje se podvrgne ovoj kirurškoj intervenciji te je to operacija lica koju pripadnice ljepšeg spola najviše traže: čak tri od četiri pacijenta su žene.

No dr. Merino kaže da postoje i manje invazivne tehnike za uljepšavanje izgleda, poput popularnog botoksa ili blefaroplazme - korištenja PlexR plazma lasera, što je brz i učinkovit način uklanjanja viška kože s gornjeg kapka.

'Ovaj se zahvat izvodi pomoću malog 'električnog luka' na području koje želimo tretirati. Anestetičku kremu nanosimo 30 do 60 minuta prije tretmana plazma laserom nekoliko milimetara od kože. Jedna sesija obično je dovoljna da se uklone bore i uvuče koža', pojašnjava estetski kirurg Virtudes Ruíz.