VOLJENA STVORENJA

Kako svojoj mački produljiti život?

21.12.2015 u 13:35

Bionic
Reading

Sva živa bića stare, pa tako i mačke. Evo kako ipak možete mrvicu produljiti život svoje ljubimice

Za mačke možemo reći da dio svog života provedu u drijemanju, čak više godina svog života. San je za mačku izvor energije, mira, spokoja i nužan je za normalno funkcioniranje organizma, piše Mačkarica

Mačke u divljini žive znatno kraće, čak dva ili tri puta kraće nego one kućne. Starenje organizma je pod kontrolom ‘biološkog sata’, odnosno hipotalamusa. Kako mačka stari, tako se smanjuje koncentracija neuroendokrinih kemijskih supstanci (dopamin). Ako održimo stvaranje dopamina, mačke će živjeti dulje, a smatra se da one sijamske pasmine žive dulje od drugih.

Iako stare, moramo imati na umu to da naše ljubimice nisu bolesne. OK, dolazi do različitih promjena u ponašanju, kao i njihovih potreba, ali starost ne znači bolest.


Istina, starenjem moždane stanice odumiru, ne zamjenjuju se, kosti postaju krhke, mišići atrofiraju, a elastičnost tkiva se smanjuje, organski sustavi drugačije rade (problemi s mokrenjem, bolni zglobovi, pluća i srce ne rade dobro kao nekad) i stoga naše stare ljubimice trebaju povećanu skrb i njegu.

Sve gore navedeno znači starost, ali ne nužno i bolest. Starenje ne možete spriječiti, ali ga možete aktivno usporiti i to na nekoliko načina:

– dajte češće, ali manje obroke
– olakšajte pristup posudi s pijeskom, po mogućnosti kupite neku nižu i imajte ih više po stanu kako bi bile dostupne u svakoj prostoriji ili na katu
– pobrinite se za mentalnu stimulaciju igrama i igračkama koje će pomoći mački da se osjeti ‘mladom’
– osigurajte joj nekoliko toplih i udobnih kreveta koje ćete razmjestiti po mjestima na kojima najradije spava
– bitno je pratiti težinu kako biste je održali u optimalnoj formi
– posegnite za medicinski propisanom dijetom ukoliko je potrebna zbog nekakvog zdravstvenog stanja i potrudite se koristiti hranu namijenjenu za stare mačke zbog probavljivosti i redovitog pražnjenja crijeva
– odvedite mačku jednom ili dva puta godišnje na redovan pregled kako biste mogli pratiti stanje njena organizma, a savjetuje se da započnete s time od 10 godina naviše.

Od izrazite je važnosti održavati imunološki sustav vitalnim jer starenjem organizam ne reagira jednako aktivno na nepravilno dijeljenje stanica pa su starije mačke podložnije stvaranju tumora.

Za sve bolesti koje se pojavljuju u starosti vrijedi pravilo da ih ranim dijagnosticiranjem lakše i uspješnije možemo liječiti.


Svaka mačka starija od 10 godina razvija sklerozu leće, zbog čega dolazi do problema s vidom – mačka će npr. imati problem vidjeti miša koji joj je pred nosom, ali će bez problema uočiti pokret, posebice u daljini. Isto tako, starija mačka slabije čuje pa u kombinaciji sa slabijim vidom pomoći ćete joj tako da ne razmještate namještaj po stanu i da njene stvari držite na mjestima na kojima je to navikla.

Starijim mačkama je potrebno više sna, a ponekad će se probuditi dezorijentirane. Sve ove promjene u mozgu možete usporiti igrom i pružanjem primamljivih mentalnih aktivnosti.

Brinite se o zdravlju usne šupljine mačke tako da joj četkate zube i povremeno posegnite za uporabom npr. ‘gengi spreja’ koji će pomoći dezinfekciji usne šupljine.

Kad je hrana u pitanju, posegnite za onom koja je siromašna fosforom jer on oštećuje bubrege, a starijim mačkama bitno je održavati bubrege zdravima. Pripazite na zatvor i vjetrove te hranu obogatite vlaknima i probioticima (kefir, jogurt, sir).

S obzirom na dob mačke, očekujte i probleme sa zglobovima pa pripazite da ne skače ako to nije potrebno.

Sve gore navedeno znači starost, ali ne i bolest. Ako pravilno hranite, redovito vodite mačku na pregled veterinaru i brinete se o njenom mentalnom zdravlju, starenje ćete usporiti, a na taj ćete način uživati u svojoj ljubimici još puno godina.