DALEKO JE ONAJ 'KO ME VOLI

Kako slavni uspijevaju održati veze na daljinu?

07.03.2012 u 11:48

Bionic
Reading

Koliko god da smo samostalni, sigurni u sebe i svjesni da ljubav možemo razvijati i na druge načine, prema djeci, životu, plesu, zagrljaj je ipak zagrljaj. A je li on dovoljan samo nekoliko puta mjesečno ili je za kvalitetnu vezu nužan svaki dan, pitali smo one koji održavaju vezu na daljinu, ali i psihologinju Majdu Rijavec te pisca zaduženog za ljubavnu sreću, Brunu Šimlešu

Nikolina Pišek, Antonija Blaće, Josipa Pavičić, Franka Batelić, Ljupka Gojić, sve su to djevojke koje održavaju vezu na daljinu, a iako im nije lako, neke kažu da takve okolnosti imaju i svojih prednosti. Josipa Pavičić koja je nedavno dobila dijete sa Nicom Bernardinijem ističe kako njihova veza nikad nije dosadna. 'Lijepo nam je ovako, uvijek smo željni jedno drugoga, 'dosada u vezi' pojam je nama nepoznat. Obično smo Rocco, Vito i ja tri tjedna doma u Zagrebu, nakon toga Rocco i ja odlazimo na dva-tri tjedna u Italiju. Rasporedila sam se najbolje što sam mogla', rekla je Josipa.
Ali da održati brak na daljinu nije nimalo lako, zna naša bivša skijašica Nika Fleiss čija je ljubavna priča s Michellom Lucatellijem završila početkom ove godine, nakon čega je izjavila: 'Teško je s nekim biti u braku, a ne živjeti na istoj adresi, što je bio slučaj kod nas. Više nisam mogla slaviti Božić, Novu godinu i rođendan preko SMS-poruka ili Skypea. Postalo mi je iznimno teško', tim je riječima zatvorila Nika svoju bračnu priču.

Nikolina Pišek i njezin dečko Mario Ćorković, koji živi i radi u Berlinu još nemaju namjeru živjeti na istoj adresi, a rekla nam je i da vjeruje kako veza na daljinu može opstati, ali ne dugoročno. S njom se slaže i pisacBruno Šimleša koji ističe kako to može funkcionirati neko vrijeme, ali ako se radi o višegodišnjoj vezi na daljinu, nema previše uspješnih primjera. 'Eventualna iznimka su situacije kad razdvojenost nastane zbog cilja koji smatramo plemenitim, npr. kada profesionalni vojnik ode frontu ili kad se ide trbuhom za kruhom da se prehrani obitelj. Tada imamo dojam da se žrtvujemo za neki veći cilj, iako treba naglasiti da i tada tek podnosimo situaciju i pravi je podvig razvijati intimnost na taj način', tvrdi Bruno Šimleša.


Psihologinja
Majda Rijavec poziva se na istraživanja čiji rezultati idu u prilog vezama na daljinu, iako je onima koji ih održavaju znatno teže nego u klasičnoj vezi. 'U takvim vezama najvažnije je povjerenje, jer se nepovjerenje među ljudima koji se ne vide svaki dan javlja češće i upravo takva veza ima čvrste temelje ako je netko godinama spreman živjeti odvojeno', ističe psihologinja.

Savjeti za održavanje veze na daljinu
Par koji održava vezu na daljinu mora imati realna očekivanja. Dakle, sasvim je jasno da negdje dobiva, a negdje gubi. Za takvu vezu nužna je i češća komunikacija. Potrebno je naći načine da ipak sudjelujemo u svakodnevici svog partnera. Predlaže se da se katkad 'zajedno' pogleda film u isto vrijeme pa se poslije priča i komentira. U takvim se vezama posebno preporučuju iznenađenja, primjerice neočekivano pojavljivanje.

Na pitanje koja je formula za održavanje veze na daljinu, Šimleša odgovara: 'Pokušavati dijeliti što je više moguće svakodnevni život, partneru možemo slati poklončiće, pisma, organizirati iznenađenja za njega, čak i ako je na drugom kraju svijeta. Naravno, ako nemamo zdrave temelje u smislu da imamo dovoljno onoga što nas spaja, nikakvi trikovi nam neće pomoći i onda će nas ta udaljenost doista razdvojiti', rekao je pisac koji smatra kako takva veza može biti kvalitetna samo na kraće staze. Psihologinja Majda Rijavec, načelno podržava vezu na daljinu, ali dodaje da ako u vezi postoje djeca, onda to ne može trajati dugoročno.

Zatim navodi primjer dvaju partnera koji već godinama savršeno funkcioniraju na način da jedan partner živi u Rijeci, a drugi u Zagrebu, a Bruno Šimleša upoznat je samo s lošim primjerima. 'Imam primjere naših pomoraca kojima je bio pravi izazov zadržati intimu s kojom su ušli brak. Od nekoliko desetaka primjera, znam tek dva uspješna', zaključio je Šimleša i dodao kako još nije sreo nijedan slučaj u kojem bi to bila prednost jer je za razvijanje intimnosti ipak bitna redovita komunikacija, ali i zajednička životna iskustva, a to nam je onemogućeno ako smo razdvojeni', dodao je.