TA GROZNA DOSADA...

Kako se mačke nose s kolotečinom?

17.02.2015 u 12:49

Bionic
Reading

Mačka ne izlazi van, vas dugo nema kod kuće i zabrinuti ste da se vaša ljubimica dosađuje? Pa, vjerojatno ste u pravu. Iako mačke većinu vremena spavaju, to ne znači da im nisu potrebni izazovi kako bi i dalje ostale fizički i mentalno aktivne

Stranica Mačkarica donosi neka rješenja ovog 'problema' s kojima su svi na dobitku – i vi i vaša maca.

1. Mačja nastamba

Ako ste u mogućnosti i imate dovoljno mjesta, razmislite o izgradnji mačje nastambe (koja se sastoji od ograđenog vanjskog prostora, zatvorenog primjerice mrežom sa svih strana, a koji je istovremeno povezan s kućom). Vaše mace tako mogu sigurno boraviti u prirodi, bez straha od raznih opasnosti koje vrebaju.

No ako niste u mogućnosti napraviti takav zahvat, možete prilagoditi balkon (tj. obvezno ga zaštitite mrežom) kako biste mačkama omogućili kontakt s vanjskim svijetom.

2. Prozorska klupica

Logičan nastavak priče o mačjoj nastambi, samo u manjoj mjeri. Mačke uživaju gledati kroz prozor i pratiti sve što se događa. Uložite u širu prozorsku klupicu, obvezno stavite mrežicu ako je prozor otvoren (izuzetno je bitno osigurati prozore), stavite joj dekicu ili jastučić kako bi joj bilo udobno i mačji reality TV je spreman.

3. Mačji namještaj

Kada već govorimo o namještaju, poželjno je imati grebalicu/penjalicu, omiljenu policu, dobru promatračnicu ili neku vašu varijantu gdje mački može biti udobno, po mogućnosti na povišenom mjestu (kako bi u svojoj predatorskoj maniri nadzirala situaciju i istraživala). Iskoristite njenu prirodnu znatiželju! Grebalice dolaze u različitim veličinama i kombinacijama, a ako ste malo vještiji s alatom, probajte i sami napraviti jednu.

4. Mačje igračke

Jedna od najboljih metoda borbe protiv mačje dosade. No mačkama većina igračaka brzo dosadi pa preporučujem da u opticaju svakih nekoliko dana imate dvije do tri igračke, a ostale sakrijete. Kada ih ponovno budete koristili, mačka će im se veseliti kao i prvog dana. Razmišljajte kreativno i isprobajte interaktivne igračke, ne samo loptice i miševe.

5. Mačja metvica

Iako ne reagiraju sve mačke jednako na mačju metvicu (svakako manjom količinom prvo isprobajte kako je mačka prihvaća), malo mačje metvice u igračkama će ih definitivno zainteresirati. Ne pretjerujte s upotrebom metvice, s vremena na vrijeme sasvim je dovoljno.

Ostatak prijedloga koji uključuju interaktivne igračke, mačje kino, šetnju i još štošta pročitajte na Mačkarici