TOURISTARTV FORUM

Kako razviti projekte i poboljšati promociju u turizmu

11.06.2013 u 15:39

Bionic
Reading

U poliklinici Novamed, u organizaciji Dhar medie održan prvi TouristarTV Forum, s temom 'Važnost sinergije u turizmu', koji je spomenutu ideju sinergije ponudio ključ za razvoj novih projekata i promocije u turizmu

Susretanje sa raznim iskustvima i problematikama iznjedrilo je projekt povezivanja u segmentu turizma jer je to gospodarsko područje zajednički projekt svih Hrvata.

Ovaj prvi forum, s fokusom na Grad Zagreb i Zagrebačku Županiju, okupio je predstavnike najvažnijih institucija iz turizma, predstavnike turističke zajednice, novinare koji prate turizam te druge poduzetnike koji svojim radom žele obogatiti turističku ponudu naše zemlje te produžiti sezonu.

Na Forumu se raspravljalo o potencijalu umrežavanje te na taj način stvaranja novih prilika i suradnji, o razvijanju zajedništva i zajedničkog usmjerenog pristupa kako bi razvoj turističke ponude imao konkretan i jasan oblik za sve gospodarske subjekte koji u njemu djeluju. Međusobno podržavanje i podupiranje konkretan je smjer koji će dovesti do razvoja novih projekata.

Rasprava je započela sa iznošenjem problema sa kojima se suočavaju svi sudionici u turističkom lancu. Snježena Boranić Živoder iz instituta za turizam istaknula je kako postoje udruženja poput 'Udruženja malih i obiteljskih hotela' no da ne postoji ujedinjenost u aktivnostima i zajednička usmjerenost i svjesnost o postojanju razvoja turizma kao zajedničkog cilja. Istaknuta je i fragmentiranost, nesuradnja, administrativne prepreke, od nepoznavanja zakona do nedostatka državne potpore te nedovoljna educiranost.

Produženje turističke sezone moguće je jedino ako svi zajedno povežemo cijeli teritorij zemlje te ponudimo turistima konkretan sadržaj i iskustvo naše kulture. Iz instituta za turizam je istaknuto je i da u Hrvatskoj ne postoji kultura izleta koja bi podupirala razvoj malih gospodarstava. Uz to je istaknuto kako su cijene koje mala gospodarstva imaju za svoje usluge u nesrazmjeru sa trenutnom financijskom situacijom većine domaćinstava u Hrvatskoj, kada se gleda iz aspekta domaćih turista.

Edukaciju u turizmi istaknuli su Lea Brezar, ali i Zdenka Škugor Ferderbar iz TZ Samobora, Ivana Herceg iz TZ Jastrebarskog te ostali sudionici Foruma. Naglasak na edukaciju još od predškolskih dana bila je tema oko koje su se sudionici složili da je potrebno uvesti u obrazovanje još od najranijih dana. Ukoliko se svjesnost o turizmu i vlastitoj kulturi i vrijednostima ne usadi od najranijih dana cijeli razvoj turizma neće doživjeti skok koji bi trebao i mogao.

O važnosti i bogatstvu kulturnog sadržaja pričale su Vitomira lončar iz Male scene i Helena Bulaja iz Bulaja naklade. Istaknule su nedovoljno prepoznavanje važnosti koju kultura ima u kreiranju dodatne vrijednosti za turiste, ali i trenutne projekte kojima stvaraju nove priče kojima će se putnici animirati tijekom boravka u našoj zemlji.

Vedran Knežević iz Jungle tribea ukazao je na administrativne prepreke sa kojima se suočavaju poduzetnici u turizmu te je kao primjer istaknuo nepostojanje informacije o tome kakav će, recimo, biti PDV ulaskom u EU.

Iz perspektive medijskih djelatnika Damjane Domanovac, urednice magazina Putovanja za dvoje i Hrvoja Juvančića, urednika dokumentarnog programa na HTV-u govorilo se o tome sa kakvim se problemima oni suočavaju prilikom kreiranja sadržaja. Brzina kojom turistički uredi u Hrvatskoj dostavljaju potrebne informacije koje bi pomogle u kreiraju tekstova i priča nisu adekvatne te veliki broj zanimljivih tema propada jer se informacije ne izmjenjuju dovoljnom brzinom. Juvančić je još poseban naglasak stavio na važnost novih medija kako bi se izmjenjivale informacije važne turistima te kako bi bili adekvatno informirani o ponudi.

Kako postoje projekti koji su podržani od strane TZ u Hrvatskoj Lea Brezar istaknula je projekt Discover Croatia – Exploring Route, koji je u potpunosti financiran od strane TZ. 'Važno je da je projekt dobro složen te da je održiv. Kada postavite temelje kako treba vrata se otvaraju i pribavljanje sredstava onda nije problem', istaknula je Brezar.

Svi sudionici foruma složili su se da je za daljnji rast i razvoj potrebna Sinergija kako bi se stvari kretale prema naprijed te kako je pronalaženje rješenja ključni moment na koji se potrebno fokusirati.