VAŽNA ŽIVOTNA LEKCIJA

Kako razgovarati s djetetom o seksu

22.03.2017 u 09:55

Bionic
Reading

Koliko god se ponekad pripremali za važne i ozbiljne razgovore s djecom, najgore je započeti pa se ponašati kao da biste najradije odustali, ali o temama kao što su intimni odnosi treba razgovarati na vrijeme jer posljedice ponekad nisu nimalo bezazlene

O tome kako i koliko razgovarati s djetetom o toj, za mnoge roditelje nelagodnoj temi, govori psihijatrica Marjeta Knez Turčinović iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba te se slaže da djeci treba iskreno odgovarati na pitanja, bez zabrana i izbjegavanja.

Dijete od najranije dobi uči o anatomiji tijela, fiziološkim funkcijama pojedinih dijelova tijela, o ponašanju i osjećajima te o spolnim razlikama, pa je logično da s vremenom te teme prerastaju u one o spolnom odnosu, reprodukciji, spolno prenosivim bolestima ili kontracepciji.

'Negdje u razdoblju od pete do osme godine djeca počinju postavljati pitanja o menstruaciji, spolnom ponašanju ili trudnoći, no to je, naravno, individualno za svako pojedino dijete. Važno je da se s djecom razgovara iskreno, jasnim jezikom, ali je isto tako važno saznati koliko je dijete uopće upućeno u određene teme, primjerice potičući razgovor potpitanjima kako bismo mogli doznati kakvim saznanjima ono raspolaže', objašnjava Knez Turčinović.

Zablude kojima se roditelji nepotrebno zabrinjavaju

Velika je zabluda ta da će razgovor o spolnosti potaknuti djecu da i sama ranije postanu spolno aktivna. Upravo suprotno, dobro informirana djeca i mladi razvijaju svoje stavove i vrijednosti te donose svjesnije i savjesnije odluke o stupanju u prvi spolni odnos. Mladi moraju biti informirani o biologiji spolnog života, trudnoći, spolno prenosivim bolestima, kontracepciji, ali i o emocionalnim aspektima ulaska u spolne odnose.

Pokazalo se da mladi često barataju neistinitim informacijama i mitovima koji se među njima prenose kao činjenice, primjerice da se prvim spolnim odnosom ne može ostati u drugom stanju. Upravo zbog takvih i sličnih zabluda važno je da pouzdane odrasle osobe, a to bi u prvom redu trebali biti roditelji, razgovaraju s djecom o seksualnosti. Važno je da se na pitanja odgovara iskreno i jednostavno, a ukoliko na neka od njih ne znamo odgovor, nije loše ponuditi djetetu da ga zajedno potražite.

Kako razgovarati s djetetom s obzirom na njegovu dob

Nije lako odrediti dob ili koliko toga treba otkriti jer su djeca vrlo različita. Stoga treba pratiti njihov interes isto onako kako radite i u ostalim situacijama tijekom odgoja. Psihologinja Knez Turčinović kaže da često djeca različite životne dobi mogu postavljati ista ili slična pitanja, ali im nećemo odgovarati na isti način. Važno je da se pitanjima ne čudimo, da ih ne zabranjujemo, već da o svemu s djecom otvoreno razgovaramo.

Ovakva pitanja zasigurno vam mogu izazvati nelagodu, ali vi trebate biti prvi izvor informacija, osobito zato što djeca u ovo doba tehnologije s lakoćom mogu doznati ono što ih zanima, a to može biti potpuno krivo ili puno više nego što bi trebali znati.

Što reći predškolarcima

Te male znatiželjne glavice vrlo brzo povezuju stvari i snalažljivije su nego što mislite, ali im na pitanja ipak treba odgovarati u skladu s njihovom dobi. U Poliklinici za zaštitu djece i mladih grada Zagreba objavljena je i brošura u kojoj roditelji mogu pročitati kako se djeca spolno razvijaju i što očekivati u kojoj životnoj dobi. Pita li vas dijete tako neka od najčešćih pitanja u toj ranoj dobi i zanima li ga kako nastaje dijete, mogu vam poslužiti neki od ovih odgovora:

- potrebni su i muškarac i žena da bi nastalo dijete

- djeca rastu u mami u posebnom mjestu koje se zove maternica

- mame rađaju djecu, ali tata je potreban da bi ona nastala

- kad odrastu, curice mogu biti mame, a dječaci tate

- djeci su jednako važni i mama i tata.

A što reći djetetu između šest i 12 godina?

Kako se približavaju teen razdoblju, dječaci i djevojčice i sami imaju predodžbe o tome što je intima pa tako kod djevojčica oko 11. godine nastupaju prva romantična zaljubljivanja. U dobi od primjerice osam godina dječaci i djevojčice ne druže se međusobno te se socijalizacija uglavnom odvija s osobama istog spola, ali to se mijenja pred ulazak u pubertet. Tada postaju svjesniji svoga tijela i nemojte se čuditi ako im odjednom bude neugodno kada im uđete u kupaonicu, a oni su nagi jer se tuširaju.

Prilikom razgovora o seksualnosti i intimnim odnosima svakako je važno naglasiti da su muška i ženska tijela jednako vrijedna iako drugačija te da su za nastajanje djeteta potrebni i muškarac i žena. Kada su već nešto stariji i u višim razredima osnovne škole, trebaju znati da kod muškaraca postoje spermiji, a kod žena jajne stanice koje im omogućuju razmnožavanje. I ne zaboravite ono najvažnije - spolni odnos između dvoje ljudi odvija se iz ljubavi.