MOŽE SE, MOŽE

Kako preživjeti povratak na posao nakon odmora

25.08.2015 u 07:49

Bionic
Reading

Vratili ste se s godišnjeg odmora i dočekali su vas novi zadaci i nepročitani mailovi, ali samo razmišljate o tome kako biste dali sve za još samo nekoliko sati mira i opuštanja? Ne brinite se, niste jedini kojima teško pada povratak na posao, a i nekoliko je načina da se lakše i brže prilagodite

Većina nas već pred kraj godišnjeg odmora polako razmišlja o povratku na posao i svakodnevnim obavezama, a nerijetko i zavirimo u inbox samo da provjerimo što nas čeka. Već tada postajemo pomalo nervozni, a prve dane na poslu nakon odmora čini nam se kao da ništa nema smisla. No kada smo pitali naše stručnjake za mišljenje o toj temi, ponudili su nam suprotno od uvriježenog načina razmišljanja te smatraju da bismo trebali promijeniti stav.

'Emocionalni nemiri sastavan su dio života. Nakon razdoblja godišnjeg odmora većina ljudi osjeća laganu napetost i tjeskobu vezanu uz povratak u radnu kolotečinu. No u životu možemo uživati u svemu, samo je to potrebno prepoznati sa zahvalnošću. Svjedoci smo sveopće nezaposlenosti - nije li već činjenica da imate posao dovoljan razlog za zadovoljstvo?', savjetuje prof. psihologije Senka Božić iz Psihološke prakse Una.

Krenite polako i birajte prioritete

Budući da ste do sada uživali u odmoru i zasluženo se zabavljali, besmisleno je očekivati da ćete odmah biti u punoj radnoj snazi.

Dakle, posve je iracionalno očekivati da ćete prvi dan na poslu riješiti sve što se nakupilo dok ste bili na odmoru. Da biste se lakše vratili i obavili posao kako treba, izaberite prioritetne obaveze, riješite ih i budite zadovoljni.

'Pauzu na poslu iskoristite i podijelite s kolegama, u dijelu koliko vam to odgovara, iskustva s godišnjeg odmora. Istraživanja pokazuju da iznimnu moć okrepe imaju i prisjećanje i vizualizacija ugodnih događaja', kaže nam Božić.

Nakon opuštanja i odmora u situaciji smo ponešto od sveukupne radne atmosfere možda i promijeniti. Shvatite to kao mali izazov s umjerenom dozom razumnog očekivanja ishoda, prije svega od samih sebe.

Pozitivan stav sve će promijeniti na bolje

I vrlo važno je, ne zaboravite, da sve vaše emocije itekako mogu biti dobre sluge, no njima gospodarite osobno vi. Povratak na posao nikako nije razina smaka svijeta, kao što nam se često čini. Nakon što ste se odmorili prisjetite se što volite u svome poslu i zašto vam je važan, a tako odmorni možete biti spremniji za nove izazove i situacije. Osim toga, svakidašnjica donosi iznenađenja koja mogu biti inspirativna i iziskuju osobni rast.

Kako upozorava Senka Božić, niti jedna situacija nije previše strašna sama po sebi, već najviše ovisi o našoj interpretaciji. Na kraju prvoga radnog tjedna nagradite sebe jer ste se vratili na posao s pozitivnim stavom. Izbor je isključivo vaš. Uostalom, dani rada i svakodnevnih obaveza razložno su opravdanje za odmor koji će uslijediti za neki predstojeći produljeni vikend ili praznike.