ZLATNI SAVJETI

Kako preživjeti obiteljsko okupljanje za blagdane

24.12.2013 u 07:54

Bionic
Reading

Blagdani su dovoljno stresno razdoblje i bez dodavanja članova obitelji u cijeli taj miks. Ove male prilagodbe u velikoj mjeri će vam pomoći da lakše preživite obiteljsko okupljanje tijekom blagdana te spriječite da se na kraju svi kvalitetno posvađate

Jedan od najvećih izazova tijekom blagdana, osim onog da i nakon prejedanja ponovno stanete u stare traperice, jest obiteljsko okupljanje, piše goodhousekeeping.com. Sigurno su vam poznate scene kada vas majka počne prozivati neodgovornima, otac vas pita kada ćete se konačno udati, a dobri stari stric počne vikati na vijesti na televiziji, a na njegovu viku povišenim tonom javlja se i baka. Jedan omanji živčani slom i kolektivnu obiteljsku svađu ne želite i ove godine, zar ne? Evo kako preživjeti blagdane sa obitelji, sa smiješkom na licu.

Ne zaboravite tko ste
Posjeti članova obitelji vrlo lako nas mogu vratiti u stare, bivše uloge. Majka možda još misli da ste neodgovorni pa od panike zaboravite isključiti pećnicu, sestra vas i dalje tretira kao tinejdžericu štrebericu zbog čega se osjećate neugodno. Oduprite se iskušenju da ponovno upadnete u stare obrasce ponašanje. Umjesto toga, prisjetite se tko ste i što ste danas.

Tijekom razgovora ne ulazite u duboke rasprave
Ako vas pitanja poput 'Kada ćeš konačno pronaći posao?' i 'Možeš li si ti to priuštiti?' potpuno izbace iz takta, izbjegnite ih postavljenjem laganih, općenitih pitanja tipa 'Što radite u posljednje vrijeme?' i 'Kako ste?'. Ako to ne upali, a rodbina ne posustaje s kritičnim pitanjima, pokušajte sukob izbjeći šalom. Dosjetite se neke šaljive dosjetke ili se ispričajte i odite nakratko u drugu prostoriju.

Nemojte piti i raspravljati
Alkohol neke ljude čini veselima, a neke pomalo agresivnima, potiče na samosažaljenje ili ih čini previše nesputanima. Ako ste osjećate pod stresom, odolite toj još jednoj čaši vina i radije si pažnju odvratite angažmanom oko djece, igrom s kućnim ljubimcem ili pak gostima pokažite kakav duhoviti video s Youtubea.

Poštujte tradicije
Možda će vas iživcirati činjenica da brat želi svake godine jesti baš isti meni, ili pak odlazak na vjerske službe koje inače ne prakticirate, no nemojte dizati bunu. Prilagodite se, igrajte svoju ulogu i budite strpljivi. Običaji i rituali pomoći će u održavanju dobrih odnosa i izbjegavanju sukoba.

Nemojte biti perfekcionist
Iako možda obiteljsko okupljanje nije ispalo onako kako ste planirali, pokušajte uživati. Prevelik pritisak da sve bude 'savršeno' mogao bi rezultirati općom katastrofom.

Pronađite nešto što vam je zabavno
Ono što je nekome zabavno ne mora nužno i vama biti dobro, i to je sasvim normalno. No nemojte zbog toga bijesno sjediti u kutu, pronađite nešto što vas veseli. Bilo da je to kuhanje, igranje društvenih igara ili gledanje omiljenog filma, pronađite ravnotežu između ugađanja drugima i ugađanja samome sebi.

Zapamtite razlog okupljanja
Istraživanja pokazuju kako je upravo zahvalnost jedan od najučinkovitijih elemenata održavanja dobra raspoloženja. Također, osjećaj zahvalnosti izbrisat će negativne osjećaje poput ljutnje, nervoze i zavisti. Budite zahvalni što ste morali putovati ili kuhati, ili što je to učinio netko umjesto vas. Budite zahvalni čak i na dobrom, starom i pomalo uvijek čangrizavom stricu koji sjedi u kutu. Vaše dobro raspoloženje preći će i na druge članove obitelji.