OBRASCI U VEZAMA

Kako prestati birati pogrešne partnere?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 10.09.2010 13:15
  • Objavljeno 10.09.2010 u 13:15
ljubav par

ljubav par

Izvor: Corbis / Autor: Scott Lowden/Corbis

Kakve partnere birate? Ako ste uvijek u turbulentnim i bolnim vezama, sigurno za partnere birate ljude koji vam ne mogu pružiti ljubav. Otkrijte kakav obrazac u ljubavnim vezama slijedite

Znate li što su obrasci u vezama? To je kada žena ili muškarac stalno bira isti tip partnera ili partnerice iako se dosad pokazalo da s takvom osobom veza ne funkcionira. Primjerice, neke žene stalno biraju muškarce koji ih fizički zlostavljaju. Takvi i slični obrasci u vezama otrovni su i narušavaju živote.

Kako to promijeniti? Nije lako, ali je moguće. Najprije je potrebno otkriti otkud uopće dolazi privlačnost prema takvim partnerima ili partnericama.

Ada Summer

Ada Summer

Izvor: Corbis / Autor: Ada Summer

Ponekad ni sami ne znamo što je ljubav
Obiteljske veze

Stručnjaci kažu kako smo ukus za muškarce ili žene razvili u vrlo ranoj dobi života. Svatko ima obrazac u ljubavnim vezama, ali kod nekih je pozitivan, a kod nekih negativan. Obrazac u ljubavnim vezama nastao je na osnovi onoga što smo u djetinjstvu naučili o ljubavi. Primjerice, ako je djevojčica odrastala uz brižnog oca ispunjenog ljubavlju koji joj je pružao podršku i zaštitu, ona će i u odrasloj dobi tražiti takve partnere.

Žene koje nisu imale sreću odrastati uz takve očeve biraju muškarce s kojima stalno iznova stvaraju dramu jednaku onoj kakvu su doživljavale s ocem. Ako je tijekom djetinjstva otac bio fizički odsutan ili je bio prisutan, ali emotivno nedostupan, žena u odrasloj dobi bira muškarce koji joj ne mogu pružiti ono što ona želi. Takvim izborom žena podsvjesno želi razriješiti problematični odnos s ocem, ali se to nikada ne događa.

Razbijte začarani krug

Kako otkriti je li vaš obrazac u ljubavnim vezama otrovan? Uvijek postoje znakovi upozorenja, samo ih valja uočiti. Kada se u vezi osjećate loše, kada ostavljate sve u svom životu i prioritet uvijek dajete njemu, kada puštate partnera da vas konstantno vrijeđa, zasigurno imate otrovan obrazac u ljubavnim vezama.

Morate naučiti da loše ponašanje partnera i pretjerana drama nisu ljubav. Ono što ste naučili u djetinjstvu nije ljubav. Najvjerojatnije ni ne znate što je ljubav. Kako biste naučili, pitajte prijatelje u uspješnim vezama kako se njihov partner ili  partnerica ponašaju prema njima. Tako možete naučiiti neke stvari. Preporučuje se i odlazak terapeutu s kojim ćete raditi na razbijanju otrovnog obrasca. Za takve stvari potrebno je vrijeme, stoga budite blagi prema sebi i naoružajte se strpljenjem.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi