ŠEST KLJUČNIH ZNAKOVA

Kako prepoznati narcisa i pobjeći glavom bez obzira?

03.03.2013 u 09:37

Bionic
Reading

Znate li kako najlakše i najbrže uočiti narcisoidnu osobu, koja će se u vezi uvijek, bez obzira na sve, brinuti o vlastitim potrebama, ali ne i o vašima? Saznajte kako takvu vezu na vrijeme uočiti i pobjeći glavom bez obzira

Prema riječima Sandy Weiner za Huffington Post, klasičnog narcisa, onako kako ga opisuje Merriam-Webster vrlo je lako uočiti. Narcizam je definiran kao ekstremna sebičnost s grandioznim pogledom na vlastite talente te žudnjom za divljenjem.

Kada situacija nije jednostavno crno-bijela, kada je osoba s kojom izlazite okarakterizirana kao šarmantna i ljubazna, narcisoidnost je teže uočiti. U blizini takve osobe osjećate se opijeno, vrlo vam je zabavno i uzbudljivo, a vrlo brzo počinjete misliti kako je upravo ta osoba vaša srodna duša. Jednom kada postanete emocionalno i seksualno uključeni, vrlo lako izgubite glavu i srce, piše Sandy za Huffigton Post.

Međutim, ako naučite prepoznati narcisa na samome početku veze, možete na vrijeme prekinuti vezu i poštedjeti se dodatnih muka. Osim toga, prema riječima Sandy Weiner, tako ćete i prestati privlačiti toksične osobe oko sebe te uspješno pronaći kvalitetnu osobu za vezu.

Šest načina kako prepoznati narcisa

Kada izrazite svoje potrebe, on zauzima obrambeni položaj. Narcis stavlja svoje potrebe na prvo mjesto, ne brine ga ono što je važno vama, a umjesto isprike, počet će se braniti i napadati vas. Dobro promatrajte kako se ponaša u takvim situacijama, ako ne može poštivati vaše potrebe, vrijeme je da se udaljite od takve osobe.

Kada nastupi teška i ozbiljna situacija, narcis se automatski povlači.
Narcis jednostavno ne može podnijeti pritisak vašeg emocionalnog života. On će biti uz vas kada u sretnim i opuštenim razdobljima, no za vrijeme osobne krize i problema, on vas neće podržati. Dobra i kvalitetna veza temelji se na međusobnoj podršci i potpori.

Kada je povrijeđen, narcis se ne osjeća tužno, već je bijesan. Ako kažete da vas je uzrujalo nešto što je napravio ili učinio, narcis će u trenutku pobjesnjeti i skrenuti odgovornost sa svojih postupaka. Zdrav odnos je onaj u kojemu se obje strane osjećaju sigurno, mogu izraziti svoje potrebe bez osude te preuzeti punu odgovornost za svoj doprinos nastalom problemu. Ako on nije sposoban za to, ta veza nema svjetlu budućnost.

U jednom trenutku je osjećajan i drag, u drugome hladan i odbojan. Narcisi su skloni davanju pomiješanih signala. Prvo će biti jako zagrijan za vas, govoriti vam da ste najnevjerojatnija žena koju je ikada upoznao, a već idući dan će vas odgurivati od sebe. Ako uočite te znakove, prekid bi mogao biti najbolje rješenje.

Užasava se bilo kakve obaveze prema vašoj vezi. Narcisi su vrlo često zaljubljeni u svoju slobodu, a ako nakon nekoliko mjeseci veze počnete spominjati obaveze i predanost vezi, on će se odmah početi osjećati poput ptice u kavezu te će vas početi optuživati da ga vi želite sputati, staviti u kavez i ograničiti njegovu slobodu. U ovome oboje ćete morati odabrati želite li u toj vezi ostati ili pak otići.

Njegovi postupci i riječi se ne podudaraju. Više obratite pozornost na ono što čini, nego li na ono što govori. Mnogi narcisi su vrlo laki na riječima, a po pitanju djela su sasvim druga priča. Namamit će vas šarmantnim riječima, no ispunjenje obećanja nećete dočekati. Uglavnom, ako cijela priča zvuči predobra da bi bila istinita, najvjerojatnije i jest tako.

Kako naglašava Sandy Weiner za Huffington Post, narcizam se, kako kod muškaraca tako i kod žena pojavljuje u istoj mjeri. U slučaju da takve osobine primijetite kod svog novog partnera, trebali biste taj odnos prekinuti što prije. No pitanje je – kako?

Evo nekoliko jednostavnih pravila:
Nemojte od zahtijevati da se promijeni, jer neće.
Nemojte prigovarati ili igrati 'igrice', poput one da glumi nedodirljivost. Takve tehnike narcisa nikada neće navesti da postane osoba spremna na kvalitetnu vezu.
Odlučno i samouvjereno porazgovarajte s njim i recite mu da taj odnos jednostavno ne funkcionira.
Najvažnije: ostavite ga, nemojte se osvrtati i pomirenje prekrižite odmah u startu.