IZBJEGNITE POGREŠKE

Kako pravilno odabrati kuhinju

Bionic
Reading

Zbog svojih specifičnih zahtjeva – funkcionalnih i estetskih, uređenju kuhinje treba pristupiti vrlo studiozno, a stil treba odabrati u skladu s potrebama, prostornim mogućnostima i vlastitim doživljajem ovog prostora

Ako je vizualno povezana s blagovaonicom i dnevnim boravkom, kuhinju je potrebno prilagoditi stilu uređenja ovih prostora kroz srodne ili naglašeno različite stilske odrednice. U svakom slučaju, ukupan dojam mora biti ugodan oku i prilagođen prostoru u kojem se nalazi.

Veliki kuhinjski prostor pruža maksimalnu slobodu u kreiranju koncepcije postave kuhinjskog namještaja te odabira boja i načina obrade završnih materijala. Osim estetike, u ovakvim kuhinjama naglasak stavite na praktične i funkcionalne elemente, koji će omogućiti jednostavniji pristup namirnicama i posuđu tj. obavljanje radnji bez suvišnog saginjanja.

Toplinu unesite  kuhinjom sa završnom izvedbom u drvu

Pećnicu postavite donjim rubom na minimalnu visinu od jednog metra, a za pohranjivanje posuđa koristite ormar, a namirnice je najbolje držati u visokim elementima na izvlačenje. Štednjak postavite u odvojeni dio – otok, tako da jednostavnim kružnim pokretima tijela imate pregled i dohvat svih potrebnih uređaja i opreme, uključujući sudoper i perilicu posuđa.

Kuhinja može biti naglašena kroz primijenjene boje ili materijale. Poseban efekt, u rustikalnoj ili modernoj izvedbi, stvaraju kuhinje sa završnom izvedbom u drvuili materijalima koji imitiraju njegovu boju i strukturu. Toplina, kojuovaj materijal prenosi u prostor, kreira specifičan ugođaj u kuhinji inaglašava toplu atmosferu doma.

Kuhinje mogu biti jednobojne ili višebojne, a odabir ovisi prvenstveno o veličini prostora i odnosu s drugim grupama poput blagovaonice ili dnevnog boraka. Mali kuhinjski prostori nisu prikladni za tamne kuhinjske elemente, a ljubitelji takvih, unatoč pravilima, mogu ih primijeniti u donjoj zoni. Postavom svjetlijih gornjih elemenata, prostor će se rasteretiti, unatoč prisutnosti tamnih nijansi u prostoru.

Velike je kuhinje poželjno organizirati u više boja ili materijala. Osim čvrstih punih materijala, primijenite staklo u manje transparentnim izvedbama kako bi skrilo posuđe i namirnice, a kuhinjske elemente učinilo lakšim i elegantnijim. Pravilnim odnosom boja i veličine elemenata, stvorit ćete skladan prostorni odnos. Osim toga, primjenom više boja i materijala, za koje je poželjno da nisu u jakom kontrastnom odnosu, vizualno ćete smanjiti dimenziju kuhinje, odnosno – podijeliti je na više funkcionalnih grupa.

Primjenom više boja i materijala podijelit ćete je na više funkcionalnih grupa

Ako je kuhinja otvorena prema blagovaonici, treba je tretirati kao sastavni dio dnevne zone, koja je stilski i koloristički povezana s ostalim dijelovima prostora. Poveznicu je idealno izvesti pultom koji će poslužiti kao dodatna radna ploha, odnosno, stol za priručno objedovanje. Ovakva rješenja mogu biti interijerski vrlo interesantna, jer, osim vizualnog dojma, imaju i praktičnu ulogu.

Rustikalne kuhinje, u različitim bojama i načinima obrade završnih ploha, stvaraju specifična ugođaj. Ljepota rustike dolazi do punog izražaja u velikim kuhinjskim prostorima, s naglašenom obradom fronti. Rustikalne kuhinje se obično izvode u nježnijim bojama ili boji drva, da naglašeni intenzitet boje ne bi u drugi plan postavio rustiku kao bogat stilski izražaj.

U malim stanovima kuhinja je najčešće integrirana s dnevnom zonom. Treba je izvesti tako da se savršeno uklapa s ostalim elementima prostora, a poveznice treba stvarati kroz boje, materijale, ručke elemenata, stil, geometriju... Ako se koristi više boja, one nježnije primijenite kao osnovnu temu, a dinamičnije u detaljima, tako da kuhinja u suprotnom ne bi postala prenaglašeni dio ovog otvorenog i povezanog prostora.

Uređenje kuhinje kompleksan je postupak, stoga za sve nedoumice oko konačnog odabira kontaktirajte sa stručnim osobama koje će vam pomoći u uređenju.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović Dumendžić i mr. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.