SPAVAJ, MOLIM TE

Kako postići rutinu u dječjem spavanju

25.10.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Neraspoloženi, plačljivi i pomalo nemogući, takvi su obično klinci kad im se spava. Voditelj dječje bolnice u Denveru Jeffrey Cain savjetuje roditeljima kako otkriti znakove da je vrijeme za spavanje i koliko djetetu zapravo treba sna ovisi o dobi

Kako bebe rastu, lakše uspostavljaju rutinu spavanja. Većina beba spava dva puta dnevno, jednom ujutro i jednom popodne. Ako beba spava dva puta dnevno, to obično budu duža razdoblja od dva sata i više, a neke bebe ipak vole spavati više puta dnevno po, recimo, pola sata ili sat vremena.

Što su starija, djeca lakše uspostavljaju rutinu spavanja

Neke bebe s više kraćih odmora do kraja prve godine života ustale svoj raspored i spavaju dva puta dnevno. Puno djece nakon prvog rođendana spava samo jednom dnevno, u popodnevnim satima, ali i to je individualno.

Doctor Cain tvrdi da je za jednoipolgodišnjaka ili dvogodišnjaka i pola sata spavanja efektivno, a podsjeća da je moguće da dijete počne više spavati pri takozvanim skokovima u razvoju.

Kako prepoznati kada je vrijeme za spavanje

Najčešći znakovi bebine pospanosti su trljanje oči šakicama ili primanje za uho, kaže doktor Cain, a da izbjegnete, primjerice, plač i protestiranje na javnom mjestu zbog umora, najbolje je uspostaviti rutinsko vrijeme za spavanje. Osim poznatih znakova umora, možda ćete primijetiti da mali pospanac više nije zainteresiran za igru te ga i igračke lako razljute.
Cain ističe da je jako važno gledati kako se dijete ponaša u određenim situacijama, pa ćemo lakše prepoznati njegove potrebe za odmorom ili, primjerice, hranom.

Probajte mališanu osigurati mir i tišinu u sobi, pazite da ne bude gladno i da je presvučeno. Ako ima omiljenu glazbu, možete je pustiti da svira. Isto vrijedi i za dragu dekicu ili igračku, a dobro bi bilo da prostor zatamnite. S vremenom ćete i sami prepoznati što vašem djetetu najbolje odgovara.

Većina mališana do treće ili četvrte godine života spava pola sata ili sat vremena dnevno. Oko pete godine klinci obično mogu izdržati cijeli dan bez spavanja, a to ćete lako procijeniti po tome koliko energije imaju za igru i uobičajene aktivnosti.