PRVI KORACI

Kako odabrati veterinara

Bionic
Reading

Veterinar bi trebao svakome tko je nabavio ljubimca biti prvo odredište. Osim što novog ljubimca valja pregledati i cijepiti, i vi biste trebali znati kome ćete ga odvesti, a to zahtijeva malo pripreme

Zdravlje ljubimca očito je veoma bitno i obaveza je vlasnika pravilno skrbiti o njemu. Uz adekvatnu prehranu, njegu te fizičku i mentalnu aktivnost, od ključne je važnosti i da četveronožac ima adekvatnu veterinarsku skrb.

Ako ste odlučili nabaviti štene, ali i starijeg, odraslog psa, posjet veterinaru trebao bi biti prvi na popisu stvari koje trebate obaviti za svog prijatelja. No prije svega važno je znati odabrati pravog veterinara za psa.

Nasumičan posjet onom veterinaru koji vam je najbliži ne mora nužno biti loš potez, no zasigurno nije ni najmudriji. Dobro je već prije nabavke psa prosurfati forumima i raspitati se o veterinarima u gradu ili mjestu.

Ljubitelji pasa obično znaju koji su veterinari kvalitetniji i predaniji u obavljanju svoga posla, a odnedavna i pojedini časopisi i internetski portali objavljuju popise cijenjenih veterinarskih ambulanta.

Kad ste odlučili kamo namjeravate odvesti svoga ljubimca, veterinaru pođite otvorenih očiju i obratite pažnju na nekoliko stvari. Dobar veterinar trebao bi spremno i rado odgovarati i na najčešća pitanja, a u odnosu prema ljubimcu biti brižan i uviđavan. Naime, nerijetko se događa da veterinari olako psa proglase agresivnim i zloćudnim psom kojeg treba čvrstim zahvatima fizički obuzdavati pri pregledu.

Nezgodno je što to tada postaje začarani krug. Naime, pas koji je anksiozan i uplašen (a mnogi, baš kao i mnogi ljudi kod zubara ili liječnika, to jesu) mogao bi zarežati ili škljocnuti zubima. Veterinar će tada psića, katkad i uz pomoć tehničara, fizički obuzdati – staviti mu brnjicu i čvrstim ga i vještim pokretima prisiliti da bude miran kako bi ga pregledao ili mu nanio određenu bol, primjerice injekcijom.

Štoviše, neki veterinari grubo postupaju i sa psima koji su samo nemirni i ne pokazuju agresivnost. Budući da takav grub postupak psu stvara nelagodu pa i dovodi ga u stanje panike, sljedeći put on će opet biti nemiran ili agresivan te opet obuzdan na grub način. Katkad takvi psi razviju toliki strah da počnu izbjegavati i dodire drugih stranaca pa i ukućana.

Takve veterinare može se donekle razumjeti, čekaonica puna pacijenata i žestok radni ritam kod njih stvaraju dojam da nemaju vremena za suptilniji pristup no istinski brižan i vješt veterinar pse će znati smiriti, pregledati i tretirati bez grubosti i to bi trebala biti veoma važna značajka veterinara kojeg ćete odabrati za svog ljubimca. Da, bilo bi dobro da pas ima svog stalnog veterinara koji će ga pratiti kroz njegov vijek i znati njegove i psihičke i fizičke nedostatke i boljke.


Također, dobar veterinar ne bi pred vama trebao imati tajni. To znači da bi vas trebao realno uputiti u postupke i lijekove koje primjenjuje na vašemu psu. Pogotovo je tako kod složenijih operativnih zahvata pa i kastracije.

Kod posjeta veterinaru vi biste pak trebali brinuti o ponašanju svog psa, ali i njegovu kontaktiranju s drugim psima i ljudima. Naime, veterinarska ambulanta nikako nije idealno mjesto za sklapanje psećih prijateljstava i kontaktiranje s drugim psima. Razmislite, baš kao što se ni vi iz predostrožnosti nećete rukovati ni grliti s pacijentima u liječničkoj ambulanti isto ne bi trebao činiti ni vaš pas. Činjenica je da ne znate od čega koji pas u ambulanti boluje, a ni kakvog je raspoloženja i naravi.

Bez obzira na raspoloženje ili narav vašeg psa ili šteneta, preporučuje se da ga na kratkom vezu držite uza se, ili u naručju te da brinete o tome da ne uznemirava druge životinje i ljude. Ova preporuka možda se doima suvišnom no, vjerujte, nisu toliko rijetke prilike u kojima životinje koje nisu pod kontrolom u ambulantama čine upravo to.

Prvo što će veterinar obaviti kad dovedete svoje štene pregled je općeg stanja te cijepljenja i čišćenje od parazita. Usto, dobar veterinar znat će vas savjetovati i o držanju (ne nužno i odgoju), prehrani, njezi dlake, kože, ušiju, očiju, zuba ali i potrebama za aktivnost vašeg ljubimca. Također, bilo bi dobro da veterinar koga ste odabrali uz to što je savjestan i uslužan, revno prati i nove iskorake u svojoj struci.

Na kraju, za kvalitetnu suradnju s veterinarom ključno je povjerenje koje mu poklanjate na osnovi prvotnog dojma i uvida a kroz njegov kasniji rad ćete ga, nadam se, samo potvrditi.