USUSRET LJETU

Kako odabrati odgovarajuću kremu za sunčanje?

  • Autor: I.B.
  • Zadnja izmjena 08.06.2016 15:16
  • Objavljeno 08.06.2016 u 15:16
nivea

nivea

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

O zaštiti kože, kao najvećem tjelesnom organu, posebno se počinje razmišljati u ljetnim mjesecima, kada se najviše suočavamo sa štetnim UV zračenjem, stoga je bitno odabrati proizvod odgovarajućeg zaštitnog faktora prema tipu kože

Zaštitni faktor odnosno kratica SPF dolazi od sintagme sun protection factor. Što je faktor veći, to je moguć dulji boravak na suncu bez nuspojava - crvenila i opeklina. Raznolika ponuda proizvoda za sunčanje s različitim zaštitnim faktorom nekad može napraviti pomutnju, stoga je bitno birati one proizvode koji će se u potpunosti prilagoditi vašem tipu kože.

Kako djeluje SPF?

Stvarno vrijeme zaštite kože je vrijeme u kojem ona može biti izložena suncu bez nanošenja proizvoda za zaštitu, a da pri tome ne zadobije opekline. Ovisno o tipu kože, to vrijeme iznosi od pet do 30 minuta. Ono se umnaža s faktorom zaštite u vremenu koje možete provesti na suncu s proizvodom za zaštitu bez zadobivanja opeklina.

SPF je potrebno odabrati ovisno o tipu kože, godišnjem dobu, lokaciji... Promo

SPF je potrebno odabrati ovisno o tipu kože, godišnjem dobu, lokaciji... Promo

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Kako ću odabrati odgovarajući zaštitni faktor (SPF)?

Izbor odgovarajuće zaštite od sunca ovisi o vremenu koje koža može provesti izložena mu bez opeklina. Ovisno o tipu kože, lokaciji i godišnjem dobu, to vrijeme u prosjeku iznosi od pet do 30 minuta. Faktor zaštite od sunca naznačuje stupanj zaštite od sunčevih opeklina. Kako se SPF povećava, smanjuje se količina UV zračenja koje dopire do kože i uzrokuje opekline. SPF je potrebno odabrati ovisno o tipu kože, godišnjem dobu i lokaciji.

Jako svijetla i izrazito osjetljiva koža

Pripadnici ovog tipa kože obično imaju pjegice, svijetle oči i plavu kosu ili onu s crvenim i narančastim pigmentom. Ove osobe prve su na udaru štetnog UV zračenja, što često rezultira crvenilom. Za ovaj posebno osjetljiv tip kože preporučuju se kreme za sunčanje koje bi trebale imati najmanji faktor 30.

Svijetla i osjetljiva koža

Osobe svijetle kože lakše će potamniti, no jednako lako i izgorjeti. Obično imaju plavu do svijetlosmeđu kosu i svjetlije oči. Bez proizvoda za sunčanje na suncu mogu boraviti najviše deset minuta, a dulji boravak i pravilnu zaštitu osigurat će proizvodima čiji se zaštitni faktor kreće između 20 i 30.

Nanošenje kreme za sunčanje Promo

Nanošenje kreme za sunčanje Promo

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Tamnija normalna koža

Ovaj tip kože uglavnom imaju osobe sa svijetlosmeđom, kestenjastom kosom i smeđim ili sivkastim očima. Pripadnici ovog tipa kože lakše tamne i rjeđe se suočavaju s crvenilom. Bez UV zaštite ove osobe na suncu mogu provesti najviše 15 minuta, a s obzirom na prirodu kože, dovoljnim će se pokazati proizvodi za sunčanje s nižim zaštitnim faktorom – od 12 do 20.

Posljednjih godina i uoči izlaganja suncu većini ljudi izbor pada na učinkovite sprejeve. Za novu sezonu pod suncem Nivea je izbacila liniju proizvoda za sunčanje, od kojih se posebno izdvaja NIVEA SUN Protect & Moisture sprej za sunčanje s raspoloživim zaštitnim faktorima 15, 20 i 30.

Vrlo tamna koža

Pripadnicima ovog tipa kože gotovo se nikad ne dogodi nuspojava u vidu crvenila nakon izlaganja suncu. Ove osobe s lakoćom će se boriti protiv štetnih sunčevih zraka, a njihovom mediteranskom tipu kože dovoljnim će se pokazati proizvodi za sunčanje sa zaštitnim faktorom između 8 i 12.

Hoće li viši zaštitni faktor spriječiti tamnjenje?

Viši zaštitni faktor će smanjiti utjecaj UV zraka mnogo više nego niži faktor, ali će bolje štititi. Tako će koži trebati više vremena da razvije prirodni ten, no tamnjenje je time manje štetno i trajno. NIVEA SUN je razvila novi proizvod koji aktivira prirodni proces tamnjenja kože: Protect&Bronze ulje u spreju za poticanje tamnjenja stiže sa zaštitnim faktorom 20 i 30. Jedinstveni ekstrakt pro-melanina NIVEA Sun Protect & Bronze ulja u spreju potiče prirodne procese tamnjenja unutar kože dok svilenkasta uljna formula štiti i hidratizira kožu za prekrasnu i dugotrajnu preplanulost.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!