USKRSNA DILEMA

Kako odabrati najsočniju i najukusniju šunku

04.04.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Kuhana šunka, šunka s ananasom ili omotana u kruh samo su neke od varijacija delicije koja je sastavni dio svakog uskrsnog doručka. No prije konačnog uživanja u okusima i druženja s obitelji, potrebno je odabrati dobru šunku

Da biste na uskrsno jutro na stolu imali ukusni u sočnu šunku, dobro je znati nekoliko pravila kod odabira.

Chefica kuhinje prestižnog hotela Esplanade ima nekoliko svojih pravila pa nam je tako rekla da je najvažnije da uskrsna šunka pri kupnji nije premekana. Dobro je opipajte i pregledajte sa svih strana te također probajte vidjeti s koliko je masnoće obavijena.

Ana Grgić kaže da je za dobar i sočan okus važno da ne bude previše masnoće, a ono što također utječe na kvalitetu je miris po dimljenju.

Postoje još i neki kulinarski trikovi prema kojima se možete nadati da ćete šunku pripremiti na najbolji način. Budete li je pekli, ne zaboravite na osnovno pravilo da je ne režete barem 20 minuta nakon što je gotova kako bi se sokovi rasporedili. Ako šunku budete kuhali, pazite da uvijek bude potopljena u vodi. Također, obično se kuha sat po kilogramu. Nakon što je gotova, čuvajte je u vodi idući dan kako bi ostala sočna.

Ako ne želite samo skuhati šunku, već je pripremiti nešto drugačije, probajte pečenu varijantu prema tradicionalnom finskom receptu, šunku u vinu, inačicu s ananasom ili pak s curryjem