PONUDA I CIJENE

Kako odabrati idealnu kuhinju

24.02.2012 u 09:12

Bionic
Reading

Kuhinja je jedan od osnovnih uvjeta koje morate imati pri useljenju u dom, ali i jedan od većih troškova. Ako ste u potrazi za idealnom kuhinjom koja će ispuniti sva očekivanja, evo nekoliko savjeta i ideja

Kuhinja je često mjesto na kojem se okuplja obitelj ili prijatelji i provode nezaboravni trenuci uz finu hranu i piće. Uz estetsku stranu, kuhinja prije svega mora biti funkcionalna osobama koje će je koristiti.

Prije nego što odaberete materijale i boju nove kuhinje, morate znati točne mjere prostora i detalje u njemu, poput toga gdje se nalaze ventili za vodu ili električne utičnice. Ako će vam majstor doći doma, on će sve sam provjeriti, ali ako se spremate naručiti kuhinju u nekoj većoj trgovini, dobro je imati takve informacije jer se prema tome bira mjesto za sudoper, perilicu posuđa, pećnicu i ostale kuhinjske aparate

Svaka tvrtka ima bezbroj različitih kombinacija kuhinjskih elemenata, boja i materijala, a uz standardne mjere prema kojima ih najčešće i izrađuje za vaše potrebe krojit će možda nešto sasvim drugačije. No tada morate biti spremni platiti nešto više.

Cijena kuhinje ovisit će o mnogo detalja poput materijala, vrsti ladica, materijala i debljine radne plohe, ručkica i načina izrade, a aparati također povisuju cijenu. No ako imate vremena, možete obići nekoliko trgovina s bijelom tehnikom i moguće je da ćete ih naći po povoljnijim cijenama.

Elementi kuhinje najčešće se rade od medijapana i iverala, a zatim birate mat boju ili visoki sjaj, koji u konačnici opet podiže cijenu. Uz dobru sugestiju majstora ili trgovca, moguće su razne kombinacije na kojima se da uštedjeti nešto novca, a sjajni dijelovi elemenata najčešće se odnose na prednje fronte, a ne cijelu kuhinju. Dakle, ako u katalogu piše visoki sjaj, to se odnosi na vratašca elemenata i prednje strane ladica. Uzevši u obzir mjesto na kojem vam stoje aparati, pri osmišljavanju kuhinje razmislite o tome volite li ladice ili ormariće s policama, a visina donjih ormarića određuje se prema visini osobe koja će je koristiti. Tu postoji nekoliko kategorija i trgovac će vam sam predložiti koliko trebaju biti visoki donji elementi kuhinje.

Privatne i manje tvrtke obično u cijenu kuhinje uključuju dostavu i montažu, ali morate osigurati majstora koji će spojiti i osposobiti aparate. Kod većih trgovaca sve navedeno često se zasebno plaća pa se dobro raspitajte o takvim detaljima.

Mnogi centri poput Kike, Mobelixa, Lesnine ili Emmezete imaju velik broj izloženih kuhinja koje vam mogu dati ideju, a zatim ih naručujete u suradnji s njima prema svojim potrebama. Jednako tako postoje i poznate tvrtke poput Scavolinija, Stolarije Knapić ili, primjerice, Kult kuhinja, koje svoje urede i izložene kuhinje imaju u centru Solidum.

Cijene manjih takvih kuhinja bez aparata, ovisno radi li se samo o iveralu bez sjaja, skupljih ručkica i klasičnih radnih ploha, znaju se kretati već od tri tisuće kuna za jednu stranu zida duljine do dva metra.

Vrtoglave cijene - preko sto tisuća kuna - podrazumijevaju vrhunske materijale obrađene na najmoderniji način, najbolje radne ploče i ručkice, unutarnje ladice, košarice i ostale dodatke, ali tu spada i cijena dizajna koju tvrtka potpisuje te njezin brend.