NA DVA KOTAČA

Kako odabrati bicikl po mjeri

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 17.03.2012 12:36
  • Objavljeno 17.03.2012 u 12:36
bicikl biciklizam

bicikl biciklizam

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: thinkstockphotos.com

Trgovina biciklima je sve više, ponuda je sve veća, modeli su sve različitiji. Nema univerzalnog recepta koji od njih odabrati – sve ovisi o tome kako ste ga naumili koristiti

Bliži se proljeće, temperature rastu, cijene benzina još više… Mnoštvo je argumenata da odaberete bicikl za svoje osnovno prijevozno sredstvo. Bicikl je praktičan, nema gužve oko parkiranja, dobar je za vašu ukupnu tjelesnu kondiciju.

No ako još uvijek nemate bicikl, osnovna investicija tražit će od vas da se dobro ispružite – bicikl može stajati od nekoliko tisuća kuna do nekoliko tisuća eura.
Američki Bicycling Magazine u svom je posebnom izdanju posvećenom nabavi novog bicikla, donio savjete i trikove koji mogu pomoći da s malo novca dobijete najviše. Provjerite mogu li se ti savjeti primijeniti i na naše tržište.

Raspitajte se naokolo: Među različitim modelima postoje znatne razlike. Bicikl koji se sviđa nekom drugom ne mora nužno biti dobar i za vas: možda ne pristaje vašem životnom stilu, vašim potrebama, vašoj kondiciji ili vašoj anatomiji. Važno je stoga pronaći pravi bicikl, zato ne brzajte: obiđite trgovine, raspitajte se i usporedite.
Pokusna vožnja: Kada kupujete auto, trgovci odobravaju pokusnu vožnju. Zašto ne bi bilo jednako s biciklima? Ako se vaš trgovac usprotivi toj ideji, uvijek postoje druge trgovine.

Pitajte za gratis dodatke: besplatno podešavanje, besplatan prvi servis, poklonjena pumpa… sve su to dodaci koji će učiniti da za svoj novac dobijete više. Nije loše raspitati se je li vaš prodavač spreman na ustupke.

Uračunajte obavezne dodatke: vožnja na biciklu preopasna je bez kacige, svjetla i 'mačjih očiju', trube i lanca za zaključavanje. Kada računate imate li dovoljno za bicikl koji ste odabrali, ne donosite konačne zaključke prije negoli uračunate svu dodatnu opremu koju ćete nužno morati kupiti.
Ostale savjete za kupnju prenosi Huffington Post.

Gradski bicikl: bicikl kao prijevozno sredstvo
Ako vam je cilj da vam bicikl bude glavno prijevozno sredstvo na posao ili do škole, znači da ćete na dva kotača provoditi puno vremena pa morate voditi računa o udobnosti. Tu je najvažniji faktor visina sjedala. Neka vam netko drži bicikl, a vi sjednite i pustite noge da slobodno vise. Spustite desnu pedalu na najnižu poziciju. Vaša peta bi trebala jedva dodirivati pedalu – tada je sjedalo dobro namješteno.

Thinkstock

Thinkstock

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Ako želite gradski bicikl svakako ukalkulirajte dogradnje
Gradski bicikl: ukalkulirajte dogradnje
Najbolje znate što vam treba: košarica za špeceraj? Ruksak u kojem ćete nositi stvari koje trebate za posao? Dodatno sjedalo za dijete? Ako su u pitanju dodaci koji se montiraju na bicikl, raspitajte se kako to učiniti na modelu koji vam se sviđa. Postoji li neki drugi model na kojem ćete to napraviti lakše i praktičnije? I naravno, cijena: pribrojite je novcu koji morate platiti za bicikl.

Gradski bicikl: Zaštita od krađe
Bicikli su pod stalnim udarom kradljivaca. Već pri kupnji mislite o zaštiti. Nabavite dobar i čvrst lanac ili metalni okvir kojim ćete zavezati bicikle. Tu doista ne treba štedjeti, jer dobar lokot destimulirat će lopove da se bave baš vašim biciklom. Pod stalnim udarom također su sjedalo i prednji kotač. Provjerite postoji li način da ih zaštitite ili da skinete sjedalo i nosite ga sa sobom.

Gradski bicikl: Odaberite laku kategoriju
Kako je jedina doista pouzdana zaštita da nosite bicikl sa sobom kući, često ćete biti u situaciji da s ramom na ramenu koračate uz stepenice. To će vam manje teško pasti odaberete li laganiji model. Također, s lakšim biciklom lakše ćete povećavati brzinu.

Ženski bicikl: oslonite se na tradiciju
Proizvođači koji konstruiraju ženske bicikle već dugo vremena ispekli su zanat. To znači da su patentirali bicikl koji odgovara ženskoj konstituciji. Takvi bicikli generalno su manji, gornja prečka je nagnuta (najčešće paralelna s donjom prečkom), žensko je sjedalo drukčije.

Ženski trkači bicikl: odaberite udobnost
Trkači model dizajniran je za mnogo veće brzine negoli gradski model: to znači da ćete vjerojatno prevaljivati veće relacije, pa je važno kako se osjećate u sedlu. Ovi su modeli nešto teži, ali to nećete osjetiti ako odaberete dobro dizajniran, aerodinamični model.

Brdski bicikl: ako vam stvarno treba
Za ljepotana debelih guma i čvrste rame morat ćete izdvojiti nešto veći iznos. Ovi su bicikli sačinjeni za snažno pedaliranje, kočenje na nizbrdicama i svladavanje neravnina. Za takve poduhvate trebate izuzetan bicikl. No doista nema smisla uložiti toliko novca ako vam bicikl treba za gradsku vožnju ili povremenu blagu rekreaciju. Sjetite se zlatnog pravila – razmislite što vam doista treba.

Bicikl za početnike: odaberite trajnu varijantu
Vama treba model s čvrstom ramom, jer ako ste novi na biciklu, valja računati s povremenim padovima. Također, možda nije loše razmisliti o nekom jeftinijem modelu, jer je realno očekivati da ćete, kad steknete sigurnost i rutinu, poželjeti neki bolji model.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi