BEZ MUKE

Kako napokon napraviti dobro tijesto za pizzu

15.09.2014 u 11:18

Bionic
Reading

Ako se bojite da će pizza ispasti loše jer ne znate zamijesiti tijesto, pomoći će vam ovi trikovi i recept

Ako radite domaću pizzu, imate kontrolu nad svim sastojcima i možete je složiti bez dodatnih priloga, onako kako vam paše. Yahoo Food baš to ističe kao glavni adut pripreme pizze kod kuće i objašnjava kako napraviti dobro tijesto.

Korak prvi vrlo je jednostavan - operite ruke. Možda ne razmišljate o tome dok vam se po glavi mota ideja hoće li pizza uspjeti, ali morate eliminirati bakterije i opasnosti od bolesti.

Sastojci:
vrećica suhog kvasca
2 šalice tople vode
do pet šalica običnog brašna
2 žličice morske soli u redu
ekstra djevičansko maslinovo ulje, za zdjelu

Priprema tijesta

Drugi je korak ujedno i najvažniji. Kvasac treba odstajati u toploj vodi oko pet minuta. Posebno umiješajte tri šalice brašna i sol pa dodajte vodu s kvascem. Kako budete miješali sve zajedno, dodajte još brašna po potrebi.
Prije nego što krenete mijesiti sastojke, lagano pobrašnite radnu površinu i ruke da se smjesa ne lijepi. Stavite tijesto na površinu i rukom odgurujte od sebe pa drugom vraćajte kao da ga masirate.

Kako budete mijesili, tijesto će se lijepiti za površinu pa imajte pri ruci još malo brašna i spatulu da skinete tijesto koje se prilijepilo.

I na kraju preostaje stavljanje tijesta u lagano nauljenu zdjelu. Tijesto treba odstajati neko vrijeme i vidjet ćete kao će narasti. Možete ga čak i pokriti da se prije digne.

Sada ga preostaje razvaljati odnosno oblikovati rukama i staviti sve omiljene sastojke, od umaka od rajčice do sira i salame.