OD STABLA DO STABLA

Kako nagovoriti mačku na šetnje na uzici

22.01.2016 u 15:12

Bionic
Reading

Mačke mogu voljeti šetnje na uzici koliko i psi. Stoga ne oklijevajte, nego pokušajte saznati je li to možda nešto što bi veselilo vašu mačku, pa ako jest - počnite uživati u šetnjama u društvu svoje ljubimice

Šetanje mačke na uzici ne znači neku besmislenu bizarnost, nego zgodnu vježbu i užitak za mnoge mačke. Velik broj njih doista uživa u šetnji, mirisima i zvukovima, baš kao i ljudi. Osim toga, aktivnost je uvijek korisna za mačke, a pomaže i učvršćivanju odnosa s vlasnikom jer provode vrijeme zajedno, piše Mačkarica

Činjenica da ćete tako s ljubimicom provoditi više vremena samo je dodatni bonus, a šetnja plašljivu mačku može pretvoriti u pravu frajericu. Ipak, ne mogu se baš sve mačke naviknuti na uzicu, nekima jednostavno ne odgovara. Ako ne pokazuje interes za izlascima i ako ne želi prihvatiti uzicu, to treba poštovati.

Zato s pokušajima morate započeti u kući ili stanu. Za početak dajte mački samo da ponjuši uzicu i da se poigra s njom kako je se ne bi bojala. Zatim joj jednom kratko stavite uzicu i vidite kako će reagirati. Brzo je skinite i onda joj opet dozvolite da se igra s njom.

Kad vidite da se više ne boji, ostavite uzicu na njoj da je vuče po kući, no imajte je pod nadzorom da ne bi negdje zapela. Nakon dan, dva, tri takve igre, kad shvatite da se mačka posve navikla na uzicu, polako krenite van. Za početak neka to budu kratke šetnje, u blizini kuće, a potom ih postupno produljujte. Ako živite u gradu, imajte na umu da mačkama gradska buka može biti ‘previše’ pa je pustite da se sama navikne i diktira tempo izlaska.


Pametno je i nagraditi mačku koji put poslasticama tijekom ovog procesa. Također, kad prvi put mački stavljate uzicu, možda je bolje to napraviti dok jede hranu koju voli, što će joj odvući pažnju.

Zapamtite da mnoge mačke, kad se jednom naviknu na izlaske, mogu postati genijalci za bijeg i čekati kraj vrata da ih netko samo milimetar otvori kako bi iskoristile priliku da šmugnu.

U svakom slučaju, sve više vlasnika mačaka odlučuje šetati svoje ljubimice i pokazalo se kako mačke u tome doista uživaju, a navikavanje na uzicu i poslušnost nije toliko teško svladati kao što se mislilo. Uzice očito nisu samo za pse.

Više o ovoj temi pročitajte na Mačkarici