ROĐENE GRABEŽLJIVICE

Kako mačkama olakšati život u kući

08.11.2014 u 08:42

Bionic
Reading

Udomitelji mačaka svoju ljubimicu najčešće ne puštaju na otvorene prostore ili prirodu, a boravak na otvorenom mački je prirodno usađen. Naravno, na otvorenom mačkama prijete razne opasnosti te nema nikakvog razloga da joj okolinu ne priuštite i u svom stanu

Kako donose naši prijatelji s Mačkarice, svi koji su udomili neku od napuštenih mačaka sasvim sigurno svom ljubimcu ili ljubimici žele sve najbolje. Šetnja po prirodi uobičajeno je prirodno stanište mačke te u takvoj radnji mačka itekako uživa, no vrlo često životinji može predstavljati i opasnost po život.

Druge životinje, lutalice ili nečiji kućni ljubimci, buhe, krpelji, automobili, samo su neke od prijetnji  mački. Jednako tako, iako cijepljenje mačaka u Hrvatskoj nije obavezno, ako je puštate izvan stana ili kuće svakako biste je trebali cijepiti.

Bitno je znati da su mačke grabežljivice i lov i divljanje po prirodi su im urođeni. Nema nikakva razloga da svojoj mački ne pružite vanjski svijet u zatvorenom okruženju, svom životnom prostoru. Nekoliko je stvari koje možete učiniti.

Napravite mački mačji vrt

Izradite ili nabavite nisku četvrtastu posudu u koju posadite mačju metvicu i neku sličnu biljku u kojoj će mačka uživati. Osim što ćete joj pružiti biljke koje voli grickati, može se ugodno izvaliti na travu.

Nabavite/izradite penjalicu za mačku

Mačke se obožavaju penjati. Nabavite neku od gotovih penjalica za mačke ili ako ste vješti s rukama, izradite sami jednu; mačka će vam biti prilično zahvalna.

Osigurajte joj dovoljno sunca

Mačke se obožavaju izležavati na suncu. Uz prozore, balkonska vrata ili neke slične staklene stijenke kroz koje dopire sunčeva svjetlost osigurajte dovoljno prostora na koji se mačka može ugodno izvaliti te crpiti energiju sunca.

Prilagodite balkon mački

Ako imate balkon, prilagodite ga mački. Koliko god je mačka spretna, u žaru igre bi se lako moglo dogoditi da padne s njega. Osigurajte balkon odgovarajuće postavljenom zaštitnom mrežom te zatvorite sve prolaze s kojih bi mogla pasti.

Samo za najhrabrije. Mačke i ljude

Ako ste baš odlučni u tome da želite da mačka osjeti vanjski svijet, nabavite vodilicu (uzicu) za mačku te je prošetajte. Činite to dok ste sigurni da se naokolo ne šeću susjedovi psi jer biste se mogli naći u problemu. ;)

Više detalja na Mačkarici