NEGATIVNE STRANE PROSLAVA

Kako ljubimca zaštititi od petarda i blagdanske pucnjave

  • Autor: T. B.
  • Zadnja izmjena 24.12.2018 11:40
  • Objavljeno 24.12.2018 u 11:40
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Gotovo svaki vlasnik zabrinut je za svog ljubimca tijekom blagdana zbog buke vatrometa, pucnjave i petarda. Postoji nekoliko stvari koje vlasnici mogu poduzeti kako bi svojim ljubimcima smanjili stres

Većina ljubimaca strahuje od glasnih zvukova, pogotovo vatrometa, petarda i pucnjave. Srećom, postoji nekoliko stvari koje vlasnici mogu napraviti kako bi svojim ljubimcima olakšati blagdansko razdoblje.

Vlasnici će tijekom blagdana svoje ljubimce pokušati zaštititi od iznenadnog i jakog svjetla, neobičnih mirisa i glasnih zvukova. Oni koji već imaju iskustva znaju kako se za blagdansko razdoblje valja unaprijed pripremiti.

Među prvim koracima je provjera radi li ljubimčev čip za slučaj da nekako uspije pobjeći iz kuće. Zatim slijedi priprema prostora u kojem će provoditi većinu vremena tijekom blagdana.

Vlasnici će svoje ljubimce od jarkog svjetla zaštititi spuštanjem roleta ili zastorima. U najgorem slučaju može ih se zatvoriti u neku sobicu u kojoj će biti izolirani od svih zvukova i neugodnih bljeskova. Ako se to dogodi, nju valja napuniti omiljenim igračkama te u njoj mora biti hrane i vode.

  • +6
  • +3

Najpopularniji psi

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ako je ljubimac u izoliranoj sobi, valja se pobrinuti da je ona prikladne temperature. Ljubimac bi također trebao imati svoj zahod u njoj.

Vlasnici pasa trebali bi svoje ljubimce prošetati u doba dana kad još nema gužve i buke.

Također ih mogu početi polako navikavati na glasnu muziku i iznenadne zvukove u sigurnom okruženju, u kojem ih se odmah može nagraditi za hrabrost. Naravno, takva navikavanja valja raditi korak po korak i ne pretjerivati. Nije naodmet ni pronaći snimke vatrometa, pa to ljubimcu puštati – od slabe do velike glasnoće.

Pažnju s buke koja dolazi izvana može se skrenuti glasnom glazbom u kući. Ako ljubimac inače gleda TV sa svojim vlasnikom, može se jednostavno pojačati glasnoća programa. Igra će ljubimcu također skrenuti pažnju s izvora stresa.

  • +5
  • +2

Najpopularnije mačke

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ljubimce se na iznenadne bljeskove može pripremiti paljenjem i gašenjem svjetla. Smirujući mirisi također mogu smanjiti napetost u kući – to može biti bilo što od lavande do mačje metvice ili omiljene podgrijane kaše. Svatko će najbolje sam znati što njegov ljubimac voli.

Vlasnicima je važno da im ljubimac u napadaju panike ne pobjegne iz kuće, pa valja na umu imati sve moguće izlaze.

Trebali biste i sami pokušati ostati smireni kako ne biste svoju napetost prenosili na životinje. Smirujući razgovor s ljubimcem zna biti prava stvar i za životinju i za čovjeka.

Napokon, kad je sve gotovo, vlasnik bi trebao provjeriti je li njegov ljubimac dobro. Trebao bi provjeriti kako diše i držati ga na oku dok se ne uvjeri da se nisu pojavila neka nova negativna ponašanja, poput skrivanja, izbjegavanja obroka ili nedostatka vršenja nužde.

Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!