PITANJA I ODGOVORI

Četiri ključne stvari koje morate znati o obavezi sterilizacije pasa i mačaka u Zagrebu

18.12.2018 u 13:47

Bionic
Reading

Grad Zagreb u ponedjeljak je propisao trajnu sterilizaciju kao način kontrole razmnožavanja mačaka i pasa. Donosimo odgovore na četiri ključna pitanja u vezi s tom tematikom

  • Zašto je uvedena trajna sterilizacija?

U prvih šest mjeseci ove godine u azil za pse u Dumovcu primljeno je 723 psa i 218 mačaka, što je sveukupno 152 mačaka i pasa više nego u istom razdoblju lani, kad je primljeno 677 pasa i 112 mačaka. Dakle njihov se broj znatno povećao u odnosu na prethodnu godinu. Novi pak Zakon o zaštiti životinja, donesen u srpnju, odgovornost za odluku o tome je li sterilizacija obvezna ili ne prebacuje na lokalne samouprave, pa se Zagreb pridružio zajednici od oko 130 lokalnih samouprava koje su se na taj način uhvatile u koštac s rješavanjem ovog problema.

  • Postoji li način da se izbjegne sterilizacija kućnog ljubimca?

Odlukom su propisana izuzeća od obvezne sterilizacije pod uvjetom da se posjednici životinja evidentiraju u gradskom upravnom tijelu za zaštitu životinja. Na taj će se način stvoriti baza podataka o vlasnicima i njihovim kućnim ljubimcima koji nisu sterilizirani s ciljem efikasnije kontrole razmnožavanja kućnih ljubimaca i smanjenja broja napuštenih životinja. Ovakav pristup podržava i Hrvatsko veterinarsko društvo, koje je u javnoj raspravi o zakonu upozorilo da se problem velikog broja nesteriliziranih životinja ne treba rješavati generaliziranim pristupom na području cijele zemlje. Dakle ako ne želite da se vaš ljubimac sterilizira, obratite se Odsjeku za nadzor držanja i postupanja sa životinjama pri zagrebačkom komunalnom redarstvu.

  • +6
Najpopularniji psi Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia
  • Što još treba učiniti Grad Zagreb kako bi uskladio svoje propise o držanju životinja sa Zakonom o zaštiti životinja?

Zagreb bi trebao uvesti i kontrolu mikročipiranja uz pomoć koje bi se na jednostavan način mogli locirati vlasnici svih označenih pasa koji su uvedeni u bazu Ministarstva poljoprivrede. To će biti posebno korisno u slučaju izgubljenih ili napuštenih pasa.

  • Na koji će način Grad Zagreb osigurati da se poštuje Zakon o zaštiti životinja?

Redarstvo za životinje Grada Zagreba koje će djelovati kroz Odsjek za nadzor držanja i postupanja sa životinjama nedavno je osnovano baš u tu svrhu. Odsjek se nalazi u Petrovoj 116.

  • +5
Najpopularnije mačke Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia