Organizacija The World's 50 Best Restaurants koncem svibnja objavila je pobjednika nagrade Champions Of Change za 2025, nagrade koja se dodjeljuje pojedincima koji predvode pozitivne promjene i dugoročni napredak u prehrambenoj i ugostiteljskoj industriji, odražavajući snažnu predanost njezinom kontinuiranom poboljšanju.
Ove godine titula je dodijeljena Mindy Woods, chefici i vlasnici Karkalla On Country, impresivnog kulinarskog i kulturnog doživljaja objedovanja smještenog u Bundjalungu, teritoriju koje pripada australskim Aboridžinima, izvornim čuvarima regije koja se proteže od Graftona na sjevernoj obali Novog Južnog Walesa do Beaudeserta na jugoistoku Queenslanda. 50 najboljih restorana svijeta dat će financijski doprinos ciljevima Mindy Woods kako bi dodatno podržao njezine inicijative i nastavio potpomagati pozitivne promjene u ugostiteljstvu.
Karkalla On Country postala je odraz Mindyne duboke predanosti povezivanju autohtonih i neautohtonih naroda putem hrane, umjetnosti i pripovijedanja. Kao prva queer žena autohtonog podrijetla koja se pojavila u serijalu Masterchef Australia, Woods je iskoristila svoju platformu za spajanje kultura i osnaživanje zajednice, pokazujući svoju predanost njegovanju uključivije prehrambene industrije koja podržava glasove manjina.
Inovativni pristup australskoj kuhinji
Poznata po svom inovativnom pristupu australskoj kuhinji, Mindy ističe domaće namirnice i autohtonu kulturu, povezujući goste sa zemljom i njezinom bogatom baštinom.
Vođena vizijom stvaranja prostora gdje bi se ljudi različitog podrijetla mogli okupiti posredstvom hrane, umjetnosti i pripovijedanja, Woods je pokrenula Karkalla On Country, doživljajni restoran koji poziva goste na dublju vezu sa zemljom, aboridžinskom kulturom i svetim sastojcima koji su održali generacije. Inicijativa je inspirirana njezinim prvim pothvatom, Karkallom, restoranom u Byron Bayu koji je slavio lokalno nabavljene, sezonske proizvode i lokalne namirnice.
Woods je svoje sudjelovanje u Masterchefu iskoristila kako bi istakla aboridžinske kulinarske tradicije i zalagala se za veću kulturnu zastupljenost. Njezino vrijeme u emisiji potaknulo je kritičke razgovore o identitetu, zastupljenosti i vrijednosti autohtonog znanja u suvremenoj kulturi hrane.
Putem svojih različitih inicijativa, uključujući izdavanje kuharice 'Karkalla at Home', članstvo u Upravnom odboru Black Duck Foods (tvrtka s vizijom ponovnog razvoja tradicionalnih procesa uzgoja hrane i upravljanja zemljom za ekonomsku korist Aboridžina), zatim rad kao ambasadorice Landcarea (neprofitna organizacija koja uključuje lokalne skupine volontera koji obnavljaju prirodni okoliš) i kulturne edukatorice u školama, Woods nastavlja poticati Australce da istražuju domaće namirnice i podržavaju uključivu prehrambenu industriju koja pojačava izričaje i kulture autohtonih zajednica.
'Nagrada Champions of Change prepoznaje one koji značajno utječu na budućnost ugostiteljstva i ponosni smo što možemo odati počast Mindy, koja je ove godine zaslužena dobitnica. Rad koji obavlja na očuvanju i dijeljenju autohtone kulture putem hrane zaista je divljenja vrijedan i radosni smo što podržavamo kontinuirani razvoj njezinih neprocjenjivih doprinosa', rekao je povodom dodjele nagrade William Drew, direktor sadržaja The World's 50 Best Restaurants.
Hrana povezuje ljude
Sama Mindy Woods ovako je prokomentirala priznanje:
'Vjerujem da je hrana snažan način povezivanja ljudi s kulturom, zemljom i poviješću. Moj je cilj nastaviti stvarati prostore u kojima se svi možemo okupiti, prihvatiti domaće i lokalno uzgojene namirnice koji ne samo da poštuju okoliš, već i čuvaju održive prakse koje se prenose generacijama'.