SAVJET NAŠE PSIHOLOGINJE

Kako izbjeći trzavice na blagdanskim okupljanjima

14.12.2015 u 08:42

Bionic
Reading

U vrijeme blagdana uvijek je najviše lijepih trenutaka i zato im se toliko i veselimo, ali ponekad otrovne strelice lete prema nama kada se najmanje nadamo, posebno na obiteljskim okupljanjima

Kada se više članova bliže i daljnje obitelji okupi za jednim stolom, trzavice nam doslovno mogu uništiti te lijepe trenutke i događaju se gotovo u svakoj obitelji. Kako se postaviti i probati izbjeći ono najgore, pitali smo našu poznatu psihologinju Ljubicu Uvodić Vranić.

'Teško je biti redatelj života i teško je neke trenutke za koje smo pomislili da će biti divni doživjeti tako ako susret krene u neočekivanom smjeru', rekla nam je psihologinja Uvodić Vranić, a nedavno je izdala svoju osmu knjigu pod naslovom 'Neizgovorena pitanja i psihologični odgovori'.

Prema iskustvu koje je stekla u godinama rada, savjetuje da ćemo trzavice prilikom obiteljskih susreta najlakše podnijeti ili izbjeći ako, jednostavno, smanjimo očekivanja. Kao i sa svim ostalim situacijama, neki su trenuci u našim životima manje ili više dobri, a ako imamo prevelika očekivanja, razočaranje je puno veće.

Ne treba biti zajedljiv, ironičan i bacati otrovne strelice te koristiti priliku da ljudima koje možda dugo vremena nismo vidjeli kažemo sve što nas tišti jer tada se sigurno nećemo opet vidjeti neko dulje vrijeme', poručuje nam naša poznata psihologinja.

Preporučuje da se radije okrenemo lijepim trenucima, šalama ili pjesmama, ako je to običaj u obitelji, jer i to je neki način komunikacije.

Znamo li da je neki član obitelji primjerice nesretan u ljubavi, ne treba ga pitati je li pronašao partnera ili partnericu. Pametnije se držati neutralnih tema, a ako osoba ima bilo kakve novosti i želi podijeliti ih s nama, učinit će to i bez dodatnih pitanja. Potrudite se smanjiti tenzije i birati opće teme razgovora u koje se svatko može uključiti.

Iako je često, posebno starijim članovima obitelji, teško suzdržati se od takvih pitanja i žarko žele razgovarati upravo otim škakljivim temama, budite balans pa usmjeravajte razgovor. Ponekad jednostavno treba znati kada je dobro stati i okrenuti se nečem drugom, pa i na šaljiv način odgovoriti osobi koja je uporna. Takvi su razgovori prečesto razlog razmirica između kćeri i majki ili snaha i svekrvi pa je zgodno imati as u rukavu.

Jednostavan odgovor, primjerice majci, na njezina vječna pitanja o odgoju djeteta, uređenju doma ili zašto još niste promijenili određene stvari u životu, kaže nam Uvodić Vranić, možete dati i na šaljiv način: 'Eh, mama, kada bih imala odgovor na to, dobila bih do sada već Nobelovu nagradu.'

Ljubica Uvodić Vranić nedavno je promovirala novu knjigu u sklopu Interlibera u Zagrebu. Kako nam je rekla, ona se od prethodne razlikuje po tome što je u nju uključila kolumne iz Večernjeg lista i obradila 25 tema na tri načina - kao kolumnu, proširenu temu i odgovore na nekoliko pitanja vezano uz određenu tematiku. Novom knjigom ugledna je psihologinja željela potaknuti čitatelje da postave svoja neizgovorena pitanja na neke prešućene ili potisnute probleme koji ih muče.