MALE TAJNE

Kako da bijela odjeća ostane snježno bijela

15.05.2016 u 08:00

Bionic
Reading

Dok s crnom odjećom mučimo muku trudeći se da ostane tamna, a da ona u boji zadrži lijepe nijanse, s bijelim majicama vječit je problem dosadnog sivog tona nakon nekoliko pranja

Posljednjih godina obična pamučna bijela majica nezaobilazna je krpica jer je nosiva u najrazličitijim kombinacijama, od traperica do suknji, a i one svečanije može se lijepo prilagoditi manje važnim izlascima. No nakon što nađete majicu koja vam postaje omiljena krpica javlja se problem kako je održati bijelom jer je baš nezahvalna za održavanje i prebrzo dobiva ružan, ispran look. Možda vam pomogne koji od ovih savjeta jer ne mogu odmoći, već samo pomoći. 

U pranje nakon svakog nošenja

Izuzmemo li ljetne vrućine, kada nam ne pada na pamet ponovno nositi istu majicu bez prethodnog pranja, bijele se moraju prati nakon svakog nošenja i u svako godišnje doba ako ne želite da imaju taj mrski sivkasti izgled. I nije samo problem u znojenju, već se na vanjskoj strani tkanine lakše vide sve sitne prljavštine nego na nekoj drugoj boji.

S mrljama odmah treba u obračun

Kako to obično biva, kava se prolije baš po bijeloj majici iako ćete reći da ne znate kada ste posljednji put imali takvu nezgodu. Bilo da se radi o kavi, vinu, kečapu, bilo nekoj drugoj vrsti hrane, najvažnije je da mrlju takoreći isperete odmah. A još je važnije da je natrljate bilo kojim tipom tekućeg deterdženta, makar i sapuna za ruke ako ste primjerice na poslu. Ostavite da djeluje 15 minuta pa isperite i ubacite u perilicu što prije.

Bijela odjeća treba poseban tretman u perilici

Čini se logičnim da ćete sortirati odjeću i nećete prati crnu odjeću na visokim temperaturama, kao ni bijelu s nekom u boji, ali ovo treba ozbiljno shvatiti jer samo jedno krivo pranje bespovratno će uništiti bjelinu omiljene majice. Nadalje, uvijek treba ostaviti dovoljno mjesta kako bi odjeća u perilici mogla bolje cirkulirati s vodom i deterdžentom jer drugačije se ne može propisno oprati.

Deterdžent

Svakako treba sadržavati spojeve koji izbjeljuju boju jer je to jedini način da s vremenom majica ne dobije tamniji izgled. Također, mogu vam pomoći neki prirodni, domaći načini, a jedan od njih je sasvim bezopasan. Radi se o iscijeđenom limunovu soku koji se dodaje deterdžentu. I držite se točnih količina potrebnih za pranje. Stavite li premalo, majica se neće dobro oprati, a višak se zadržava u materijalu, što nije dobro za vašu kožu.

Temperatura pranja

Što je viša temperatura pranja, to će se lakše s materijala ukloniti sva prljavština, ali i bakterije. Posebno je važno da se pri svakom pranju uklone sve mrlje i prljavština jer će s vremenom na tim mjestima materijal dobiti sivkast ton, a to se onda ne može popraviti. Provjerite preporuke za pranje na etiketi i probajte oprati svoje bijele majice na najvišoj dozvoljenoj temperaturi.