OPRAVDANI POSTUPCI

Kada roditelji smiju lagati djeci?

17.04.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Roditelji lažu djeci zbog raznih razloga, od uvjeravanja da Djed Mraz postoji pa do toga da cijepljenje uopće ne boli

Puno se roditelja služi lažima u nekim teškim životnim situacijama jer nemaju snage za objašnjavanje ili jednostavno ne žele opteretiti dijete. U svakodnevnim situacijama kada želimo da djeca izvrše neki zadatak poslužimo se lažima da izbjegnemo natezanja i rasprave. Neke od tih laži su opravdane, a neke nisu. Ali kako to razlučiti?

Psihologinja Peggy Drexler za Huffington Post pokušala je pomoći roditeljima i objasniti kada je u redu poslužiti se lažima i olakšati život cijeloj obitelji ili samo sebi u nekim posebnim situacijama. Kako god bilo, roditeljima je laganje poput svakog drugog razgovora ili dogovora s djetetom.

Razgovarajte s djetetom i pratite reakciju

Studija objavljena u časopisu International Journal of Psychology kaže da 84 posto roditelja laže djeci kada žele da se bolje ponašaju i daju im obećanja koja nikada neće ispuniti. Dobar je primjer prijetnja da će ostaviti dijete samo u dućanu ako odmah ne krene s roditeljem prema blagajni. Roditelji lažu i o tome što se nalazi u varivu jer znaju da djeca primjerice ne vole mrkvu, lažu o tome zašto nisu otišli na neki obiteljski rođendan ili kriju prave razloge razvoda. Većina će roditelja reći da djeci ta razlika nije ni bitna, ali u određenim situacijama onaj 'zašto' izuzetno je bitan i trebao bi biti istinit.

Osim toga, istina je ključna za kvalitetan odnos roditelja i djeteta. Laganje će možda trenutno olakšati neugodnu situaciju, ali će spriječiti kvalitetno povezivanje roditelja i djeteta.

Učiti dijete o raznim situacijama koje će ga dočekati u životu može biti iznimno teško, posebno kada je riječ o temama poput smrti, odnosima i vezama, seksu ili ljubavi. No taj izazov gradi odnos članova obitelji, a djetetu pomaže da sazrije i odrasta u sigurnom okruženju.

Opravdane laži su one koje štite djecu od povreda ili one koje će ih još neko vrijeme zadržati u nevinom, dječjem svijetu. Četverogodišnjaku je tako sasvim opravdano odgovoriti da Djed Mraz postoji i u tome nema ništa loše.

Bojite li se kako će dijete reagirati na neku istinu, nemojte zaboraviti da se djeca, u skladu s njihovim godinama, mogu nositi s određenim činjenicama te će ih s vremenom procesuirati uz vašu podršku. Djeca će brzo otkriti kada su roditelji u nekim problemima, a budete li ih  isključivali, pomislit će da su upravo oni uzrok tome. Ponekad nije potrebno otkriti djetetu sve detalje, ali ga je potrebno uključiti.

Samo je jedan način da saznate je li dijete spremno za istinu - izrecite je. Razgovarajte polako, bilježite reakciju i povucite se ako mislite da je potrebno. Budite iskreni koliko možete, a da se dijete osjeća sigurno i da točno zna kako će se to reflektirati na njegov život. Baš kao i laganje, govorenje istine s vremenom postaje lakše.