KAKO IH RAZUVJERITI

Kad se roditeljima ne sviđa tvoj dečko

  • Autor: E. K.
  • Zadnja izmjena 12.03.2010 16:50
  • Objavljeno 12.03.2010 u 16:50
svađa roditelji tinejdžeri

svađa roditelji tinejdžeri

Izvor: Corbis / Autor: Ariel Skelley/Corbis

Imaš novog dečka i lebdiš nekoliko metara iznad zemlje na oblaku zaljubljenosti, no tvoji roditelji nimalo ne dijele tvoje oduševljenje. Što učiniti u slučaju kad se tvojim starcima ne sviđa tvoj izbor

Bez obzira na to je li njihovo protivljenje argumentirano ili ne, zbilja nije lako biti između dvije vatre, odnosno izbora tvoga srca ili dobrih obiteljskih odnosa.

Prije svega, preispitaj prave razloge zbog čega si u vezi jer ukoliko si s tim dečkom da bi napakostila starcima, da bi preboljela nekog drugog, radi izazivanja ljubomore kod bivšeg ili da ispadneš frajerica pred frendicama, tako nećeš donijeti ništa dobro ni tom dečku, a što je najvažnije - ni samoj sebi!

Zatim se upitaj zašto se tvoji roditelji protive vašoj vezi, a ukoliko nisi sigurna ili ako ti ne žele otvoreno reći što je najgora solucija, odvaži se i direktno ih pitaj.

Dobar je savjet i da se na sve načine potrudiš da roditelji bolje upoznaju osobu s kojom si u vezi, koja te voli i čini te sretnom.

Prigovor roditelja: 'Tvoj dečko je na zlu glasu!' Tvoja strategija: Netko može steći takvu reputaciju zbog raznoraznih zlonamjernih tračeva. Stoga vjeruj svojoj procjeni i zamoli roditelje da provedu neko vrijeme s tvojim dečkom da bi se i sami uvjerili da je skroz OK! Dopusti im da sami donesu zaključak i da se ne povode za neistinitim glasinama.

Prigovor roditelja:
Ne sviđa im se kako se ponaša tvoj dečko. Tvoja strategija: Roditelji su većinom jako osjetljivi kada je u pitanju loše ponašanje osobe koja provodi vrijeme s njihovim djetetom – bilo da se radi o dečku/curi ili prijateljima/prijateljicama. Većinom su u krivu kada donose zaključke bazirane na onome što su jednom vidjeli. A ako misle da je dečko grub prema tebi ili da se ne odnosi prema tebi s poštovanjem, razmisli – možda su u pravu!

Prigovor roditelja:
'Počela si se ponašati drukčije otkako si s njim!' Tvoja strategija: Za roditelje je uobičajeno da krive dečka ako vide da si se odjednom promijenila, imalo to veze s njim ili ne. Ako si se promijenila na način koji se ne sviđa tvojim roditeljima, pokušaj se ponašati onako kako oni žele i prestat će okrivljavati nekog drugog zbog tvoje promjene.

Prigovor roditelja: Ne sviđa im se tvoj dečko zbog vjerskih, nacionalnih ili socijalnih razloga. Tvoja strategija: Šovinizam ima korijen u strahu i neznanju, ali ga je, nažalost, teško spriječiti. Ni u kojem slučaju ne dopusti da roditelji svojom vjerskom ili bilo kojom drugom vrstom diskriminacije utječu na tebe! Pokušaj ozbiljno razgovarati s njima i objasni im da misliš drugačije.

Ako ne možeš sama izaći na kraj s tim, zamoli profesora ili roditelje svojih prijatelja koji ne misle tako da porazgovaraju s njima. Ni u kom slučaju ne mrzi roditelje zbog toga – pokušaj im objasniti da su tvoji stavovi o ljudima i svijetu puno drukčiji od njihovih. Ostaneš li vjerna osjećajima, vjerojatno ćeš iznaći načina i dokazati im da su u krivu.

No budi svjesna da ponekad, usprkos svim tvojim nastojanjima, taj plan ne uspije, što ne znači da se trebaš odreći roditelja ili ljubavi, već se možda trebaš početi privikavati na činjenicu da se tvojim roditeljima ne sviđa tvoj partner.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi