HITNI SLUČAJEVI

Kad morate odvesti mačku veterinaru?

17.11.2015 u 14:50

Bionic
Reading

Iako odluka treba li ljubimca odvesti veterinaru itekako ovisi o procjeni vlasnika koji je najbolje poznaje, postoje neki simptomi koji ne ostavljaju previše prostora za razmišljanje

Za Mačkaricu o problemu bolesnih mačaka piše Mirjana Lukić-Katić koja navodi da često u svom poslu može čuti da im se mačka ‘čini čudnom’ pa su došli veterinaru.

Prvi znak koji ćete primijetiti je promjena u ponašanju, poput recimo apatije, odbijanja hrane, agresije, povlačenja u osamu ili u izgledu mačke – našušureno krzno bez sjaja, zamućen pogled koji je suprotan od normalnog budnog pogleda većine mačaka. Obratite pažnju i na izgled stolice; proljev, krv ili sluz su znak za zabrinutost.

Promjena hrane može uzrokovati proljev i u tom slučaju ne treba praviti paniku ako traje kratko. Izlazak trećeg očnog kapka naznaka je infekcije ili stranog tijela u oku, a iscjedak iz očiju isto treba smatrati simptomom kojeg ne treba zanemariti ako je drugačije konzistencije od obične suze. Ako su zjenice raširene i mačka ne reagira na svjetlo – posjet veterinaru je nužan.


Najbolja prevencija je redovito cijepljenje

Povraćanje koje traje iziskuje tretman veterinara kao i nadoknadu tekućine, što je nužno i kod proljeva. Ako osjetite da su uši mačke izrazito tople možete posumnjati na povišenu tjelesnu temperaturu koju izmjerite umetanjem termometra u rektum (normalna temperatura je do 39 stupnjeva), no preporučujemo da mjerenje temperature ostavite stručnim osobama. U slučaju povišene temperature obvezno posjetite veterinara.

Neke od situacija koje zahtijevaju hitan posjet veterinaru :

– krvarenje iz tjelesnih otvora, spolnih organa,
– krv u povraćanom sadržaju ili stolici,
– pretjerana i izrazita žeđ,
– napuhnut i tvrd trbuh,
– teško i bolno mokrenje,
– povraćanje i proljev,
– plitko, brzo disanje,
– prometna nesreća,
– povišena tjelesna temperatura.

Ostatak savjeta vezanih uz ove probleme s mačkama možete pročitati na Mačkarici.