KAMEN SMUTNJE

Još jedan razlog zašto propadaju današnji brakovi

01.10.2012 u 12:55

Bionic
Reading

Parovi sve češće dijele kućanske poslove popola, što se podrazumijeva u današnja vremena, ali novo istraživanje pokazuje da se neki upravo zbog takve podjele na kraju i rastanu

U jednom norveškom istraživanju sudjelovalo je nekoliko tisuća Norvežana koji su odgovarali na pitanja vezana uz brak, kućanske poslove i sreću u svojoj maloj zajednici.

Ispostavilo se da je oko 25 posto razvoda više kod parova koji se pravilno dijelili kućanske poslove. U istraživanju je bolje stajalo čak 71 posto parova u čijim je obiteljima veći dio kućanskih obaveza na sebe preuzela žena.

U onim slučajevima kada je u braku muškarac obavljao više kućanskih poslova, stopa razvoda veća je za četiri posto.

'Poanta istraživanja je da pravedna raspodjela kućanskih obaveza ipak ne štiti brak od raspadanja', rekao je za Today Thomas Hansen s norveškog Instituta za istraživanje socijalnih odnosa.

Dodao je da se na istraživanje ne smije gledati kao da kućanski poslovi mogu utjecati na razvod, već moderni parovi više ne ostaju u braku ako misle da ne funkcionira. Tome pridonosi i financijska neovisnost žena, što u prijašnjim vremenima nije bilo tako često.