LIJEPA RANIA

Jordanska kraljica prilikom susreta s papom Franjom držala se strogog dress codea

10.11.2022 u 14:57

Bionic
Reading

Jordanski kraljevski par susreo se s papom Franjom u Vatikanu, a tom prigodom lijepa kraljica Rania držala se strogog dress codea. Sastanak bio je usredotočen na potrebu održavanja međuvjerskog dijaloga, promicanja suživota i zaštite kršćanske prisutnosti u regiji

Glamurozna 52-godišnja kraljica Rania s razlogom se smatra jednom od najbolje odjevenih dama iz kraljevskih obitelji, a njezin ormar prepun je sjajnih komada pa ne čudi što su njezini besprijekorni stajlinzi neiscrpna su modna inspiracija.

Za susret s papom Franjom držala se vatikanskog dress codea koji nalaže da žene za susret s poglavarom Katoličke crkve nose isključivo crnu odjeću, dugih rukava, haljine ili suknje dužine koja prekriva koljena.

  • +24
Jordanska kraljica Rania Izvor: Profimedia / Autor: Vincenzo PINTO / AFP / Profimedia

Glamurozna kraljica odabrala je crnu haljinu s bijelom mašnom oko struka i bijelim detaljima na rukavima. Također je nosila prozirnu bijelu maramu koja joj je bila prebačena preko kose i oko ramena. Haljinu potpisuje luksuzni brend Diamondogs, a uz nju je nosila Diorovu Tribale Promenade torbicu i stiletto štikle dizajnerice Jennifer Chamandi.

Donedavno je inače bilo obavezno da nose i crni veo preko glave, no s godinama je vatikanski protokol ipak malo olabavio svoj rigorozan dress code koji je zahtijevao da žene pri susretima s papom nose crni veo. Danas malo tko nosi crni veo, a nedavno je francuska prva dama Brigitte Macron bila na audijenciji kod pape, također bez vela.

  • +4
Brigitte Macron Izvor: Profimedia / Autor: JACOVIDES / POOL / Sipa Press / Profimedia

Bijela je odjeća pri susretu s papom rezervirana samo za katoličke kraljice i princeze i dopušteno je da se odjenu tako za važne događaje poput privatnih posjeta, kanonizacija, beatifikacija ili posebnih misa. Privilegio del bianco (na talijanskom) dopušta ženi da u prisutnosti pape nosi odjeću u bijeloj boji, a ovu povlasticu smiju koristiti samo vladarice koje nose titule najviših katoličkih monarha. Trenutačno ih je sedam na svijetu: Sofija od Španjolske (bivša kraljica Španjolske), sadašnja španjolska kraljica Letizia, monegaška princeza Charlene, belgijska kraljica Paola (supruga preminulog belgijskog kralja), velika vojvotkinja Maria Teresa od Luksemburga, aktualna belgijska kraljica Mathilde i vojvotkinja Marina Ricolfi- Doria od Savoya.