ciklička moda

Jesu li ovo cipele za bijeg od stvarnosti? Zakoračili smo u eru platformi koje ponovno dominiraju modnom scenom

08.10.2022 u 20:26

Bionic
Reading

Nakon razdoblja nošenja tenisica i biranja udobne obuće, trendovi ženske obuće potpuno su se preokrenuli. Više se ne očekuje da je obuća u neutralnim tonovima, već se sve češće pojavljuju hrabre kombinacije s još hrabrijim odabirom obuće

Poznato je da većini žena nove cipele predstavljaju veliku sreću i uzbuđenje, a to potvrđuje i stilistica Nicole Chavez. Dodaje da ljudi žele ponovno biti sretni, a visoke potpetice, jarke boje i šljokice zasigurno utječu na podizanje raspoloženja. 'Izlazimo iz razdoblja nošenja tenisica i udobnih cipela, pa je modni skok s tenisica na štikle velika promjena. Smatram da je platforma, jer je udobnija, odlična alternativa', izjavila je Chavez za CNN.

Popularnost platformi mijenjala se kroz povijest, ovisno o vladajućim modnim trendovima i očekivanjima od ženskog izgleda. Mnogi ne znaju da su drvene platforme postojale još od 6. stoljeća prije Krista te su se kasnije razvile u području istočne Azije. U 16. stoljeću visoke platforme rado su nosile plemkinje iz južne Europe koristeći ih kako bi mogle pokazati raskoš svojih dugačkih haljina koje su na taj način mogle biti još dulje. Dolaskom viktorijanskog razdoblja cipele su trebale biti sitne i ženstvene pa su platforme pale u zaborav. Međutim platforma je jedan od onih trendova kojih se ne možemo (ili ne želimo) riješiti!

Krajem 30-ih godina ženski stil se mijenjao, a s promjenama se vratila i platforma. Stil 30-ih godina bio je vrlo praktičan i jednostavan, ali poznati modni dizajneri poput Salvatora Farragama, Andra Perugie i Davida Evinsa unijeli su dozu avanturizma u dizajn ženske obuće vrativši platformu u modu. Kako su prošle 30-e, tako su otišle i platforme. Tridesetak godina poslije vratile su se na velika vrata.

  • +15
Platforme Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Boje i dizajni bili su nazivali psihodeličnima zbog jarkih boja, a nosile su se posvuda: od diskoteka do supermarketa. Nosile su ih žene, ali i muškarci. Kasnije su ih birali i performeri poput Eltona Johna i dečkiju iz grupe KISS, a upečatljive su i one u kojima je plesao John Travolta u filmu 'Groznica subotnje večeri' te su tako postale neizostavnim dijelom popularne kulture.

  • +11
Anne Hathaway Izvor: Profimedia / Autor: VINCENZO LANDI/IPA-AGENCY.NET / SHUTTERSTOCK EDITORIAL / PROFIMEDIA

Tijekom 90-ih platforme su postale fetiš, a nosile su ih striptizete i plesačice na šipci. S vremenom ih je sve više zvijezda prigrlilo te su postale top modeli.

Platforme na Tjednu mode u Parizu Izvor: Profimedia / Autor: Photoeventshd / Shutterstock Editorial / Profimedia

Razlog što se vraćamo platformama možda leži u osjećaju moći koji s vremenom blijedi. Prema istraživanju koje je proveo IBM, čini se da se trendu platformi kroz povijest vraćamo u razdobljima kriza. Moda, a i cipele sredstvo su za maštanje i bijeg. Visina platforme vraća nam osjećaj moći jer daju osjećaj visine, a s time odmah i drugačiju perspektivu. Tako je i danas, u trenutcima kada sve više slušamo o postcovid krizi, ratu, inflaciji, poskupljenjima i redukcijama struje, vraćamo se visokim platformama i u njima trčimo u bolje sutra...

NA PARIŠKOM TJEDNU MODE

Crno-bijela elegancija: Slavne ljepotice plijenile pozornost stajlinzima na reviji Chanela

Pogledaj galeriju