NAMIRNICA KOJA ZBUNJUJE

Jesu li jaja zdrava?

15.04.2013 u 10:26

Bionic
Reading

Sjećate li se one – svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje? Dobro je da se sjećate, jer jaja ipak jesu zdrava namirnica!

Godinama su nas učili da su jaja zdrava namirnica. Onda smo posljednjih godina slušali da nisu zdrava i da našem organizmu čine više štete nego koristi. Kritike su im najčešće upućivane zbog kolesterola, no posljednje istraživanje pokazuje da su jaja ipak zdrava i da ih slobodno možete jesti.

Naime kineski znanstvenici otkrili su da jaja sadrže jednu od ključnih komponentni odgovornih za snižavanje krvnoga tlaka. Riječ je o peptidu koji, kako ističu znanstvenici, ima moć suzbiti rast krvnoga tlaka.

'Naše istraživanje pokazuje da jaja ponovno možemo zvati nevjerojatnom namirnicom. Osim što ih možemo iskoristiti na razne načine, ona su i zdrava', istaknuo je dr. Zhipeng Yu, znanstvenik koji je vodio istraživanje.

Ova otkrića iznimno su važna s obzirom na to da velik broj ljudi na svijetu ima visok krvni tlak. Ipak, znanstvenici upozoravaju da su potrebna i daljnja istraživanja da bi se otkrilo kako djeluju svi sastojci jaja kombinirano.

Dobra je vijest i to što su američki znanstvenici nedavno otkrili da jaja vrlo dobro kontroliraju apetit, što je odlično za sve one koji žele biti vitki.