PROŽDRLJIVE PTIČICE

Jeste li znali da su papagaji skloni debljanju?

12.01.2016 u 13:27

Bionic
Reading

Mnogi ljudi vole imati papagaje kao kućne ljubimce. Ono što ih je možda iznenadilo je koliko ptice poput amazonskih papagaja, afričkih sivih papagaja ili čestih tigrica vole dobar zalogaj

Polly nesumnjivo želi keks, no smije li ga zapravo pojesti? Odgovor je jednostavno – ne!

Papagaji i mnoge druge ptice sklone su debljanju. S obzirom na to da uglavnom sjede u kavezu i ne kreću se dovoljno, jedu iz dosade i lako postaju pretile, piše Vet Street

Zbog viška kilograma, kao i ljudi, papagaji mogu početi patiti od raznih zdravstvenih problema. Ljubimci bi trebali imati priliku više se kretati, a njihovi vlasnici bi trebali paziti koliko i što im daju jesti.


Ptice ne bi smjele biti debele

Papagaji su skloni debljanju, pogotovo što su stariji. Za to su krivi manjak aktivnosti i loša prehrana koja se najčešće sastoji od sjemenki punih masnoće.

Problem sa životnim stilom pernatih kućnih ljubimaca posebno je teško ispraviti nakon što navrše 20 godina. Vlasnici bi se trebali pobrinuti da njihovi papagaji vode dovoljno aktivan život te bi trebali paziti čime ih hrane.

Debeli papagaji mogu razviti razne zdravstvene probleme poput stvaranja naslaga kolesterola u arterijama koje izlaze iz srca te problema sa zglobovima. Drugi su mogući problemi dijabetes i problemi s jetrom.

Umjesto sjemenki, papagaji bi trebali jesti sitnu (peletiranu) hranu, uz dodatak ponešto svježih namirnica. Pernati kućni ljubimci također bi se trebali više gibati, pa makar samo hodali, a ne letjeli.

Naglo mršavljenje također nije dobro za ptice pa vlasnici koji svoje ljubimce stave na dijetu moraju pripaziti da to učine postupno. Vježbanje i zdrava prehrana mora se strogo održavati jer će ptica inače ponovo dobiti višak kilograma.

Kako je teško procijeniti je li papagaj predebeo ili nije, najpametnije je izvagati ga i/ili se posavjetovati s veterinarom.