MMM, KAKO PRIJA!

Jeste li za jedan dobar punč-rum?

18.12.2013 u 08:57

Bionic
Reading

Zimu volimo, između ostalog, zbog kuhanog vina s mirisom klinčića i cimeta na svakom uglu u gradu. Volimo je i jer smo više kod kuće i imamo vremena okupiti prijatelje na šalici sve popularnijeg punča… Pročitajte kako jednostavno pripremiti zabavna zimska pića

Ovo klasično zimsko piće dolazi u nekoliko varijacija, no mi donosimo osnovni recept, a vi dozirajte sastojke po želji. Ako želite jači, dodajte više ruma, ako želite mirisniji, više cimeta. Koristiti možete blagi ruski čaj, ali je grog vrlo ukusan i s voćnim čajem.

Sastojci za četiri osobe:

-1 litra vrućeg ruskog čaja

-300 ml tamnog ruma

-1 limun (ili limeta)

-1 naranča

-štapić cimeta

-100 g smeđeg šećera

Priprema

Skuhajte litru čaja (prokuhanoj vodi dodajte pet vrećica i pričekajte tri minute). Ulijte u veliki vrč. Izrežite limun ili limetu te naranču na kolutove debljine pola centimetra, s koricom ako je neprskana. Dodajte čaju zajedno s cimetom. Zatim dodajte i rum, a na kraju i šećer. Servira se toplo u šalice za čaj ili još bolje staklene čaše s ručkom, zajedno s voćem.

Punč s vinom

Punč je tako jednostavno pripremiti kad vam dolaze gosti, a vrlo je ugodan za nepce, oči i naposljetku raspoloženje. Mnogo je načina na koje se može pripremiti, a ovo je jedan od jednostavnijih.

Sastojci:

- boca crvenog vina (može i s bijelim vinom, po želji)

- sok od pola limuna, plus nekoliko kriški limuna

- čaša soka od naranče

- 3 kriške naranče

- čaša soka od ananasa

- začini (štapić cimeta, desetak klinčića, nekoliko zvjezdastih anisa)

Manje alkoholni punč

Sastojci:

-ruski ili voćni čaj

-čaša soka od naranče

-pola limuna

-1 dl ruma

-malo voćnog likera, najbolje od agruma

-šećer, cimet, klinčići i anis, dva.

(Ako želite, kušajte punč s medom umjesto šećera!)

U vatrostalnu zdjelu za punč stavite šećer, sok od limuna i naranče te rum i liker ako radite po receptu s njima. Neka odstoji da se šećer otopi, a tek zatim dolijte vreli čaj odnosno vino te promiješajte. Kuhate li na najlaganijoj vatri sve ove sastojke, lijepo će se prožeti, začini pustiti najbolje od sebe, a alkohol će se dijelom 'izgubiti'.