PRIPREMITE SE NA VRIJEME

Jeste li spremni za granny chic? Najnoviji jesenski trend kao da je upravo izašao iz bakinog ormara

21.09.2021 u 06:54

Bionic
Reading

Ako ste skloni modnim iskoracima onda će vam se jako svidjeti trend o kojem se već neko vrijeme priča u modnom svijetu, no ove jeseni će biti u fokusu modnih zaljubljenica

Riječ je o tzv. granny chic stilu koji je dijelom nadahnutom retro modom, ali i odjećom kakvu vole nositi naše bake poput prošivenih jakni i prsluka, pletenih prsluka, konzervativnih džempera, kariranih suknji, šalova oko glave...

Da, modna inspiracija za ovakve stajlinge mogla bi bez problema poslužiti i engleska kraljica Elizabeta II, a sličan je stil ovoga ljeta već pokazala i mlada pop senzacija Olivia Rodrigo prilikom posjeta američkom predsjedniku Joeu Bidenu u sklopu kampanje poticanja mladih Amerikanaca na cijepljenje. U mini suknji i sakou s potpisom Chanela bila je utjelovljenje modernog granny chica i stajlinga kakve smo viđali npr. u filmu 'Djevojke s Beverly Hillsa' s Alicijom Silverstone.

Da se radi o modnom trendu koji će obilježiti jesensko-zimske mjesece potvrđuju i kolekcije Guccija, Chanela ili Diora prepune klasičnih komada s retro prizvukom od tvida, svilenih šalova i lakirane kože - upečatljivih modnih rješenja koja su obilježila 40 -e i 50 -e.

Jesenski stilovi dizajnerice Rejine Pyo podsjetili su na prohujale 60-e zahvaljujući lakiranim torbicama, dvorednim balonerima i komadima od svile, dok svileni šalovi dominiraju kolekcijom Totêmea - vezani oko vrata, preko ramena ili na glavi, kako ih nosi kraljica Elizabeta II.

'Oduvijek sam voljela komade inspirirane tradicijom. Za mene su oni uvijek bili itekako važni', kaže dizajnerica brenda Shrimps Hannah Weiland, koja se se u svojoj kolekciji nadahnula 40-ima, a njezina modna vizija uključuje biserne naušnice, šalove s cvjetnim uzorkom i karirani uzorak. Za brend Shrimps koji je Weiland osnovala 2013., važan dio estetike je upravo korištenje tradicionalnih tkanina proizvedenih u Velikoj Britaniji.

  • +12
Prošivene jakne i prsluci Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije

Ključ trenda je trajnost i kvalitet u koji vrijedi uložiti. 'Tijekom protekle godine vidjeli smo kontinuirani fokus na torbama i komadima koji mogu trajati godinama', rekla je Heather Gramston iz Browns Fashion.

Prema riječima urednice Net-a-Portera, Libby Page, radi se o velikim promjenama na tržištu.

'Navike naših kupaca su se promijenile i prednost daju ulaganju u luksuzne komade koji nisu sezonalni i mogu se nositi godinama', objasnila je.

Primjerice, Guccijeva torba Horsebit iz 1955. ponovno je veliki hit uz Burberryjeve klasične prošivene jakne i klasične kapute Max Mara.

Pa ako planirate ove godine investirati u bezvremenske komade birajte one koji odišu duhom prošlih vremena zbog kojih će se ljudi pitati jeste li ih naslijedili od bake.