AUTOHTONI KOLAČ

Jeste li probali prisnac?

28.06.2015 u 08:35

Bionic
Reading

Autohtoni kolač koji se već stoljećima priprema na prostoru Ravnih kotara i danas oduševljava ljubitelje gastronomije. Vrijedne domaćice pripremale su ga najčešće za svečane prigode, a domaći sir i vrhnje nije bilo lako nabaviti pa su potrebne sastojke znale brižno sakupljati

Prisnac je tradicionalno jelo pripremljeno od svježih lokalnih namirnica prema receptima koji se prenose s koljena na koljeno, a koje su nam otkrili u Ražnjevića dvorima, eko imanju Ilirije d. d. Biograda na Moru, smještenom u povijesnoj jezgri naselja Polača.

Sočna poslastica tradicionalno poslužuje se hladna, no rijetko tko može odoljeti i ne otrgnuti komadić prisnaca netom izvađenog ispod peke.

Sastojci za koru:

350g glatkog brašna
malo soli
malo tople vode

Sastojci za smjesu:

7 cijelih jaja
200 g vrhnja
1 kg svježeg polutvrdog sira (ovčji ili kravlji)
malo soli
2 žumanjka (za premazivanje)

Priprema

Od glatkog brašna, soli i tople vode zamijesite glatko tijesto, kao kod pripreme kruha. Okrugli lim za pečenje malo nauljite, a zatim pomoću valjka razvucite tijesto tako da prelazi rubove lima. Višak tijesta poslužit će za pokrivanje prisnaca.

Jaja lagano ručno izmutite, dodajte vrhnje i sol te sve zajedno promiješajte. Sir usitnite vilicom, a zatim ga dodajte u smjesu. Sve zajedno lagano miješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Dobivenu smjesu istresite i izravnajte na prethodno razvaljano tijesto.

Rubove kore preklopite te pokrijte smjesu, ali ostavite krug na sredini otvoren, ne više od 10 cm, a višak tijesta odrežite. Otvoreni dio prisnaca premažite s dva žumanjka.

Prisnac se tradicionalno peče pod pekom, oko 40 minuta. No možete ga ispeći i u pećnici na 200 stupnjeva sve dok ne porumeni.