ČARI MULTICOOKERA

Jednostavan i fin kolač s jabukama i orasima

11.04.2014 u 11:07

Bionic
Reading

Ako ste ikad primili kuhaču u ruke, znate da je najlakše strpati namirnice u jedan lonac. Rezultat je na kraju manje ili više uspješno varivo ili neka varijacija na temu variva

Ako niste ljubitelj variva, a minimalizam tipa 'sve u jednom loncu' vam itekako zvuči privlačno, novom kuhinjski gadgetu iz Philipsa svakako trebate dati šansu.

Novo kuhao Multicooker tvrtke Philips toliko su jednostavna za upotrebu da bi s njima bez imalo muke mogla rukovati i djeca. Prednost mu je to što ima imaju pametnu i opet strahovito jednostavnu kontrolu temperature da je zbilja teško bilo što prekuhati ili nedovoljno skuhati. Ako se, naravno, pridržavate, navedenih uputa. Dodatan je plus uređaju i to što se nakon završenog odabranog programa ostaje u funkciji 'keep warm' što znači da će jelo biti fino i toplo i ako nakon dva sata odlučite jesti. Osim toga, može se programirati kuhanje i unaprijed pa vas ili ukućane po dolasku s posla ili iz škole uvijek čeka topao objed.

U Multicookeru se mogu pripremati gulaši, rižota, juhe, džemovi, jogurti, kolači, mogućnosti su neograničene. Uređaj se ponaša poput nekog superkrižanca pećnice, štednjaka, ekspres lonca i tave… Uz malo mašte i recepata s njihove službene stranice, nastaju prava mala kulinarska remek-djela. I to sve u jednom loncu, a rezultat je zaista zavidan.

Teško je ne oteti se dojmu da je Philipsov Multicooker idealan gadget za obiteljska odmore. Praktičan je, ne zauzima pun mjesta, lako se prenosi (zahvaljujući sklopivoj ručki), štedi vrijeme i ono najvažnije savršena je zamjena za gomilu lonaca i tava.

Najviše nas je zanimalo kako zapravo izgleda pečenje kolača u jednom ovakvom aparatu pa smo se odlučili na testiranje  kolača s jabukama i lješnjacima koji smo malo modificirali. Lješnjaci su zamijenjeni orasima, a umjesto cimeta, u priču su ušli mljevena i osušena korica limuna i naranče i predivni kardamom.

Rezultat je bio i više nego impresivan. Kolač se lijepo ispekao, a recept svakako ulazi u kategoriju omiljenih i jednostavnijih (ali i sočnijih).

Kolač s jabukama i orasima

Potrebni sastojci:

100 g maslaca
200 g šećera
100 g sjeckanih oraha
190 g brašna
pola čajne žlice praška za pecivo
malo burbon vanilije
3 jaja srednje veličine
2 jabuke srednje veličine, oguljene i narezane na osmine
kardamom i limunova i narančina korica

Priprema: 15 minuta
Pečenje : 50 minuta

Priprema

Miksajte maslac sa šećerom, dodajte žumanjke i temeljito umutite. Dodajte brašno, prašak za pecivo, burbon vaniliju, kardamom i limunovu koricu te sjeckane orahe te miksajte dok smjesa ne postane kremasta. Smjesi dodajte istučene bjelanjke.

Namastite posudu, ulijte smjesu i kriške jabuka poslažite po površini, lagano ih pritišćući u smjesu.

Jabuke se mogu zamijeniti drugim voćem, a lješnjaci bademima ili orasima.