NAGAĐANJE

Je li Tom Cruise u Hrvatskoj tražio nove scijentologe?

Tom Cruise

Tom Cruise

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Slobodna Dalmacija nagađa da je dolazak Toma Cruisea u Hrvatsku možda mogao biti potaknut i vjerskim motivima. Naime, njegovo članstvo u Scijentološkoj crkvi, inače službeno registriranoj vjerskoj zajednici u Hrvatskoj, koja se trudi približiti široj javnosti, moglo bi biti jedan od razloga za posjet

Naime, njegovo članstvo u Scijentološkoj crkvi, inače službeno registriranoj vjerskoj zajednici u Hrvatskoj, koja se trudi približiti široj javnosti, moglo bi biti jedan od razloga za posjet, nagađa Slobodna Dalmacija.

O tome su razgovarali s Brankom Dujmić-Delcourt, predsjednicom Hrvatskog centra za informiranje o sektama i kultovima, članicom izvršnog vijeća FECRIS-a te članicom radne grupe za sekte u Vijeću Europe (Conference of INGO/Human rights).

'Sasvim je sporedno je li se Tom Cruise sastao s pripadnicima scijentologije ili nije. Druženje nije nikome zabranjeno. Kada se Cruise bavi filmom, ni u tome nema ništa sporno. Međutim, kada se Cruise bavi diplomacijom ili posjećuje ministre unutarnjih poslova u Europi, onda je to predmet ozbiljnih rasprava', odgovorila je Dujmić-Delcourt za Slobodnu Dalmaciju. Na pitanje ima li saznanja kakvo je trenutačno stanje po pitanju scijentologije u Hrvatskoj, kazala je da po njezinom sudu u Hrvatskoj nije prisutan velik broj sljedbenika.

'Za scijentologiju je to irelevantno. Prema procjeni vladinih institucija u Francuskoj i Njemačkoj važnije je to imaju li svoje zagovornike u vladama, ministarstvima i raznim vladinim povjerenstvima. No u ovom periodu kada scijentolozi čekaju da im Vlada RH dodijeli legitimitet, tj. novac iz državnog proračuna i mogućnost obuke po školama, kako je to predloženo, tada je to već velik problem za budućnost bez obzira na broj sljedbenika', upozorava Dujmić-Delcourt, dodajući, da bi takva odluka mogla prouzročiti politički problem na europskoj razini gdje kontroverzna crkvena organizacija ima pravnih problema, npr. u Belgiji gdje su, kako kaže Dujmi-Delcourt, sudske vlasti podigle optužnicu protiv dvanaest osoba i dvije korporacije povezane sa scijentologijom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi