SAVJET STRUČNJAKA

Je li pametno 'drogirati' mačku prije puta?

08.05.2015 u 14:05

Bionic
Reading

Prije odlaska na put gotovo svi vlasnici mačaka nađu se pred istom dvojbom - povesti svoju ljubimicu sa sobom ili je ostaviti na čuvanje nekom pouzdanom. U slučaju da ste odlučili putovati s mačkom, postavlja se pitanje trebate li i smijete li uopće mački dati sedativ koji će joj put učiniti manje stresnim

Naši prijatelji s Mačkarice dobili su upit jednog od svojih čitatelja vezan upravo uz tematiku davanja sedativa mačkama prije putovanja. Za početak, bitno je naglasiti da prilikom putovanja s mačkom u automobilu zakon nalaže da ona bude smještena u transporteru i ne smije se samostalno kretati po automobilu – zbog vaše i njene sigurnosti. Danas na tržištu uistinu postoje različite vrste transportera koji mogu biti ‘ugodni za put’, no moramo imati na umu to da mačke uglavnom nisu ljubitelji putovanja, ma koliko im komforan transporter bio.

S obzirom na to da su osjetljive na promjene u okolini, ravnoteži, treskanje za vrijeme vožnje, pa i na promjenu nadmorske visine i atmosferskog tlaka, put za mačke predstavlja veći stres.

Ako bismo mački dali nekakvo sredstvo za smirenje, zapravo bismo učinili pogrešku jer bismo dobili kontraefekt. Naime nama bi vožnja s mačkom koja je dobila sredstvo za smirenje bila ugodnija utoliko što bismo sami bili mirniji, ali to bi mački više smetalo. Davanje sredstava za smirenje smanjuje mogućnost prilagodbe organizma na stres, a to kasnije samo povećava njegovu razinu zbog zakašnjelog odgovora tijela na novonastalu situaciju.

Sedativ samim time povećava razinu stresa nakon dolaska na odredište. Mačka koja je za vrijeme puta bila pod sedativom prilikom dolaska na određenu destinaciju čini nam se naoko mirnija, ali zapravo je sve samo ne mirnija – upravo zakašnjeli odgovor izaziva veći stres pa će mačka biti mirna jer je uplašena.

Ostale detalje vezane uz ovu temu pročitajte na Mačkarici