ZNAKOVI UPOZORENJA

Je li ovo razlog zašto on više ne želi seks s vama?

11.02.2013 u 12:36

Bionic
Reading

Nama više interesa za seks s vama, puno više pije, ne pazi na svoj izgled, autoironičan je, često je bijesan? Možda vaš suprug pati od depresije. Stručnjaci tvrde da su sredovječni muškarci jedna od najugroženijih skupina koja često obolijeva od ovog mentalnog poremećaja

Depresija je najveći psihološki poremećaj u zapadnom svijetu, a iako bolest pogađa dva puta više žene nego muškarce, žene će vjerojatnije zatražiti liječničku pomoć. Muškarci, za razliku od žena, često depresiju nose u tišini, što znači da je njihovo stanje često nedijagnosticirano. Stručnjaci tvrde da smo svjedoci epidemije muške depresije, piše Daily Mail.

Broj mladih muškaraca s problemima mentalnog zdravlja uvijek je bio visok: naime, od depresije pati čak 20 posto mladića u dobi između 16 i 24 godine, no posljednjih se godina bilježi porast među sredovječnim muškarcima. 'Zabrinjava da su danas najrizičnija grupa upravo sredovječni muškarci, jer se oni obično ne smatraju ugroženima', kaže Marjorie Wallace, osnivačica britanske udruge za mentalno zdravlje Sane.

Za supruge i partnerice, život s muškarcem u takvom stanju može biti duboko stresan, pogotovo kad pozivi za razgovor nailaze na zid šutnje. Caroline Carr, klinički hipnoterapeut, prošla je kroz iskustvo suprugove depresije prije deset godina, što ju je ponukalo da napiše knjigu i osnuje web stranicu Mypartnerisdepressed.com kojoj je cilj pomoći drugima u istoj situaciji.

Zid šutnje i navala bijesa
'Iznimno je teško biti partnerica depresivnom muškarcu. Moj je suprug Jim radio na televiziji, a njegova depresija potaknuta je tijekom razdoblja u kojem nije imao puno posla', kaže Caroline. 'To je bio šok za mene i bila sam jako zabrinuta. Nisam znala što očekivati. Zajedničko je za muškarce da ulažu svoju energiju u druge aspekte svog života, osobito u posao. Kod kuće oni postaju povučeni i distancirani. Često se povlače, jer misle da se sa svojim problemima najbolje nose sami. Također se često otresaju na partnerice govoreći grozne stvari i otkrivajući u sebi ogroman bijes koji osjećaju prema sebi i svijetu.'

Prvi korak u suočavanju s partnerovom depresijom je razumijevanje mogućih razloga. Često se pretpostavlja da bi sredovječni muškarci trebali biti zadovoljni svojim obiteljskim životima i karijerama. No stručnjaci kažu da je recesija imala velik utjecaj na muškarce u smislu njihove stabilnosti i posljedično na njihovo mentalno zdravlje.

Muškarci često osjećaju pritisak da postignu ideal muževnosti koji se mjeri uspjehom u karijeri. Kad osjete da bilo što to ugrožava, to za njih može biti poražavajuće. Samo strah od gubitka posla može biti dovoljan da se aktivira depresija. No stres uzrokovan gospodarskom klimom nije jedini razlog rastuće stope depresije u ovoj dobnoj skupini. Muškarci se u četrdesetima i pedesetima suočavaju s jedinstvenim društvenim pritiskom. Iza tridesete muškarci pronalaze manje podrške u odnosima s vršnjacima nego žene, pa se oslanjaju na svoje partnerice tražeći emocionalnu podršku. No često pretpostavljaju da žene trebaju jake muške partnere. Misle da njihova patnja predstavlja slabost, pa se s problemima pokušavaju nositi sami.


Vlada li epidemija muške depresije?
Osluškujte znakove upozorenja
Na koje znakove trebate pripaziti? 'Depresivni ljudi često spavaju ili jedu više ili manje nego što je normalno', kaže Caroline Car. Možda će manje pažnje posvećivati svom izgledu, a za razliku od žena koje će govoriti o svojoj depresiji, muškarci će izgovarati zlobne komentare i biti bijesni. Možda će se boriti da pokažu ikakve emocije.'

Pronađite dobro vrijeme i mjesto i postavljajte otvorena, suptilna pitanja. Ponekad je dovoljno samo slušati. 'Nemojte zaboraviti pitati kako se on osjeća, jer će se muškarci češće držati činjenica o onome što se događa nego izražavati emocije.'

Važno je da ne dopustite svojim osjećajima da se pojave u tom razgovoru. Cilj je da razumijete kroz što on prolazi, a ne dijeliti svoje emocije s njim. Ponekad se muškarci otvaraju lakše osobama s kojima nemaju emocionalni odnosAko odbije potražiti stručnu pomoć, nemojte da osjeti pritisak. Vaš je cilj da on zna da postoje mnoge opcije.

Prepoznajte znakove upozorenja?
Evo nekih ključnih znakova muške depresije:
• Promjene u dnevnoj rutini, spava ili jede više ili manje
• Pije i/ili puši više nego obično
• Povučen je i manje ga veseli obiteljski život
• Često je ljut, agresivan ili razdražljiv
• Izbjegava obitelj i prijatelje
• Govori puno o stresu koji je društveno prihvatljiviji za muškarce nego priznanje da pati od depresije
• Gubi interes za svoj izgled
• Izgovara neobično negativne i ironične komentare o sebi, često se gorko šali na svoj račun
• Govori kako je cijeli svijet protiv njega
• Seksualno je disfunkcionalan ili nema više interesa za seks.