više nisu 'ružne'

Izvrsna alternativa: Najpoželjnije Birkenstock sandale imaju dostojnu konkurenciju

04.08.2023 u 14:23

Bionic
Reading

I dok Birkenstockov model 'Arizona' uživa veliku popularnost, model 'Madrid' kuca na mala vrata kao njihova idealna alternativa

Ljeto 2023. u povijesti mode ostat će zapamćeno kao sezona u kojoj su svoj vrhunac dostigle Birkenstockove sandale Arizona. Ovaj model zaludio je fashionistice diljem svijeta, a sve je počelo u ljeto 2018. kada su još bile na glasu kao 'ružne' cipele.

Tada je, naime, nanovo izdana njihova kolekcija koja je debitirala još 1992. godine kao kontroverzan dizajn Marca Jacobsa koji je ovo funkcionalnu obuću uspješno preoblikovao u model za modne piste.

Slavu su im donijele Tyra Banks i Yasmin Le Bon koje su ih nosile na reviji proljeće/ljeto 1993. u Arizoni kao dio kolekcija inspiriranih tada popularnom grunge scenom u Seattleu.

Birkenstock Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

No, daleko od slave kakvu uživaju danas, Birkenstock sandale naišle su na zgražanje modnog svijeta te su pozitivan predznak počele dobivati tek 2018. kada smo ih sve češće mogli vidjeti s dodatkom krzna, nošene s glamuroznim crvenim lakom za nokte.

U nadolazećim godinama, nijedan model nije se približio 'Arizoni'. Sve do sad.

Naime, kada god se neki pojedini komad nalazi na vrhuncu popularnosti, modni svijet istovremeno je spreman na njihov pad uzrokovan neizbježnim zasićenjem. I tu na scenu stupaju Birkenstockove 'Madrid' sandale, obilježene jednim remenčićem i proslavljene kao dio stajlinga Carrie Bradshaw u seriji 'I tek tako'.

Naravno, i njihov pedigre seže daleko u povijest. Na scenu su stupile davne 1963. godine kao udobna obuća za bolničare te su vrlo malo obilježja promijenile sve do današnjeg dana.

  • +6
Birkenstock 'Madrid' Izvor: Promo fotografije / Autor: Birkenstock Promo

U sezoni kada 'birkenstockice' uživaju daleko najveću popularnost u svojoj povijesti, a minimalistički stil i udobnost predstavljaju odlučujuće faktore, 'Madrid' model nameće se kao savršena alternativa svima pomalo zasićenima kultnim 'Arizona' sandalama.