ZBOGOM NARANČINOJ KORI

Izaberite pravi tretman protiv celulita

18.05.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Nema žene koja se ne zgrozi pri samoj pomisli na celulit, a čak ih se 80 posto s njim suočava. Kada vam se čini da ste sve isprobali, možete pokušati s nekim od medicinskih tretmana

Celulit je degenerativna promjena stanica potkožnog masnog tkiva koja koži daje ružan izgled narančine kore. Uzroci celulita su brojni, a najveći su nam neprijatelji nasljeđe, ženski hormoni, slabost vezivnog tkiva, poremećaj cirkulacije, fizička neaktivnost, nepravilna prehrana, stres, alkohol i pušenje.

Elektrolipoliza

Celulit se najviše javlja na koži bedara, stražnjice, oko koljena, na trbuhu i oko skočnih zglobova. S obzirom da više različitih faktora utječe na razvoj celulita, i terapija je različita ovisno o kliničkoj slici. Koje sve medicinske tretmane imamo na raspolaganju po domaćim salonima ljepote, za tportal.hr je otkrila doktorica Maja Ceković, ravnateljica Poliklinike za dermatovenerologiju i kirurgiju Dermangio.

Kao prvo, da bismo odredili najprimjereniju terapiju za pojedinu osobu, valja ispitati u kojoj je fazi celulit. 'Razlikujemo četiri razvojna stadija nastanka celulita, od blagog oblika kod kojeg je koža meka, a na pritisak ostaje udubljena (prvi stadij), preko meke i opuštene kože gdje se pod pritiskom koji ostavlja trag već osjećaju kvržice koje još nisu bolne (drugi stadij).

U trećem stadiju poprima izgled narančine kože, hladna je i bolna, dok u četvrtom stadiju ona potpuno gubi elastičnost i poprima izgled madraca, a pod prstima se jako osjećaju grudaste naslage', istaknula je doktorica Ceković.

Kod težih oblika celulita najbolji rezultati se mogu postići sljedećim medicinskim tretmanima:

1. LIPOSUKCIJA
Suvišno masno tkivo izvlači se tankom cjevčicom koja je povezana s usisnim aparatom. Kirurg postavlja cjevčice kroz sitne rezove na koži na kritičnim dijelovima. Preporučuje se mlađim osobama, čija je koža elastična.

2. LASERSKA LIPOLIZA
Pomoću snopa svjetlosti otapaju se masne stanice. Metoda je manje agresivna, a oporavak brži nego kod klasične liposukcije.

3. INJEKCIJSKA LIPOLIZA
U željeno područje injektira se lijek na bazi ekstrakta soje koji izaziva otapanje masnih nakupina. Glavni efekt injekcijske lipolize je stvaranje emulzije od masnih stanica koje se zatim resorbiraju metabolizmom i izlučuju iz organizma. Nema učinak na cirkulaciju niti izgled kože. Ponavlja se nakon četiri do šest tjedana, a obično su potrebna dva do četiri tretmana.

Injekcijska lipoliza
4. ELEKTROLIPOLIZA
Na mjesto zahvaćno celulitom postavi se šest do 12 pari dugih tankih igala povezanih s aparatom koji šalje električnu energiju niske frekvencije. Magnetska polja koja tamo nastaju tope masne stanice te ih uklanjaju s mjesta djelovanja zajedno s nakupljenom tekućinom.

5. MEZOTERAPIJA
U tkivo zahvaćeno celulitom ubrizgavaju se ljekovite tvari koje stimuliraju cirkulaciju, produkciju i obnavljanje vezivnog tkiva te otapaju masne masne stanice.

Tretmani se provode jednom tjedno, a potrebno ih je najmanje šest.

6. TERAPIJA LASEROM
Laser direktno razbija i topi masne stanice, jača stanični metabolizam, pospješuje arterijsku, vensku i limfnu cirkulaciju, stimulira nastajanje kolagena, čime se povećava elastičnost kože.

Također pospješuje izlučivanje štetnih tvari iz organizma koje su odgovorne za nastajanje celulita.

7. TERAPIJA RADIOVALOVIMA
Radiovalovi imaju snažan učinak na masne stanice, metabolizam, limfnu drenažu i cirkulaciju. Najbolji rezultati postižu se kod celulita koji sadrže puno vode. Što je više vode, to se oslobodi više energije koja uništava celulit.

Manje agresivne metode

'U blažim oblicima koriste se jednostavnije i manje agresivne kozmetičke metode: kreme koje blokiraju receptore odgovorne za nagomilavanje masti u stanicama te aromaterapija zasnovana na hladno-toplom učinku kojim se poboljšava cirkulacija', ističe doktorica Ceković.

Kako dodaje, na cirkulaciju se može djelovati i limfnom drenažom, anticelulitnom masažom i kromoterapijom. Limfnom drenažom se pospješuje limfna cirkulacija te izlučivanje štetnih tvari iz organizma. Preporučuje se kod edematoznog celulita. Anticelulitnom masažom pospješuje se venska i limfna cirkulacija te nastajanje kolagena.

Kromoterapija je terapija obojenom svjetlosti koja se usmjerava na zahvaćeno područje. Boja svjetlosti ovisi o vrsti celulita. Ljubičasta boja kontrolira celulit, smanjuje osjećaj gladi, a crvena potiče čišćenje organizma od toksina i poboljšava cirkulaciju.

Kako naglašava doktorica, liječnik će preporučiti tretman ovisno o stupnju celulita, općem stanju pacijentice te stanju kapilara i vena. Previše agresivni tretmani te previsoka temperatura za vrijeme tretmana mogu oštetiti kapilare i vene.

Osim ovih tretmana i preparata za lokalnu primjenu u borbi protiv celulita koriste se i dijetetski preparati. Oni obično sadrže tvari kao što su vitamini s antioksidativnim djelovanjem te biljne ekstrakte koji poboljšavaju prorok krvi, uklanjanje tekućine i smanjenje potkožne masnoće.